Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 00:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/har-mals-ostersjofisken-ner-till-mjol/

SVERIGE

Här mals Östersjöfisken ner till mjöl

Det färdiga fiskmjölet landar som ett stort berg i hallen där FF Skagens vd står. Fångsterna från Östersjön, som innehöll miljögifter vid ankomst, har renats så att nivåerna är under gränsvärdena, enligt fabrikens egna protokoll. ”När vi kör fiskoljan genom vår rensningsanläggning får vi ut 99 procent av allt dioxin, och vi får också bort pcb:er och en del andra pesticider”, säger Johannes Palsson.
Foto: Tomas Ohlsson

SKAGEN. Nästan all sill som trålas av svenska fartyg i Östersjön mals till mjöl i danska Skagen.

Industrin ser det som ett sätt att ta vara på fisken, och rensa bort miljögifter – kritikerna kallar processen ett ekologiskt haveri.

DN har besökt den kontroversiella fabriken.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.