Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/har-sverige-haft-sin-forsta-kvinnliga-statsminister/

SVENSK POLITIK

Har Sverige haft sin första kvinnliga statsminister?

Magdalena Andersson när hon på onsdagsförmiddagen valts till Sveriges statsminister.
Magdalena Andersson när hon på onsdagsförmiddagen valts till Sveriges statsminister. Foto: Alexander Mahmoud

Det kallades superonsdagen och skulle leda till Sveriges första kvinnliga statsminister. I stället har Magdalena Andersson avgått innan hon ens tillträtt.

Och Stefan Löfven är fortfarande statsminister.

Klockan 10 på onsdagsförmiddagen valdes Magdalena Andersson som första kvinna till Sveriges nästa statsminister av riksdagen. Ungefär sju timmar senare meddelade hon på en pressträff att hon lämnat in sitt begärande om entledigande till talmannen.

Var Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister?

– Nej det var hon ju inte eftersom hon inte formellt tillträdde, det skulle ju ha skett vid konseljen på fredag, säger Joakim Nergelius, professor i rätts­vetenskap vid Örebro universitet.

På sin pressträff på onsdagseftermiddagen sade Magdalena Andersson att hon förstår att det är rörigt.

– Naturligtvis har jag full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt och det som har hänt är ju någonting helt unikt, sade hon.

På pressträffen fick hon också frågan om hennes statsministerperiod är den kortaste i Sveriges historia – men det är det alltså inte eftersom hon aldrig tillträtt, menar Joakim Nergelius.

– Nej alltså hon har inte suttit. Hon har blivit vald till statsminister men aldrig tillträtt. Men det kan ju vara ett rekord i sig själv naturligtvis, säger han.

På onsdagen hölls riksdagsomröstning både om statsministern och om budgeten, något som i sig är unikt eftersom det vanligtvis inte sker på samma dag. Budgetomröstningen utlöste sedan en rad händelser som berövade Andersson titeln som tillträdandestatsminister.

På torsdagseftermiddagen ska talman Andreas Norlén ge tydligare besked om hur processen kommer att se ut framåt och när en ny statsministeromröstning kan hållas.

Tills dess är Stefan Löfven fortsatt Sveriges statsminister.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt