Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hard-sd-kritik-mot-kristerssons-uttalande-om-koranbranningen/

SVENSK POLITIK

Hård SD-kritik mot Kristerssons uttalande om koranbränningen

Flera sverigedemokrater går till hårt angrepp mot regeringens uttalanden efter helgens koranbränning. Det är ”mycket, mycket bekymrande”, skriver Jimmie Åkesson i ett inlägg på Facebook.

Det var i lördags förmiddag som statsministerns officiella Twitterkonto publicerade ett meddelande med anledning av koranbränningen i Stockholm. I tweeten uttryckte statsminister Ulf Kristersson (M) sympati för de muslimer som blivit kränkta av manifestationen.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1616927938368229376

Det har väckt starka reaktioner hos det största partiet i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna. Tobias Andersson (SD), ordförande för riksdagens näringsutskott, tycker att regeringen genom utspelet ”ursäktar” svensk yttrandefrihet av hänsyn till ”lättkränkta muslimer”.

– I grund och botten så handlar det om att jag tror att det är viktigt att det förs en dialog om var gränsen ska dras för att anpassa sig för att bli en del av Nato, säger han till DN.

– Just när det blir ett ställningstagande kring den svenska yttrandefriheten kontra behovet av att blidka Turkiet och Erdogan, säger han.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson går till hårt angrepp mot regeringens utspel. Det är ”mycket, mycket bekymrande”, skriver Åkesson i ett inlägg på Facebook där han manar regeringen till att stå upp för yttrandefriheten.

”Jag förstår att syftet är att gjuta olja på vågorna avseende relationen till Turkiet i ett för Sverige kritiskt skede. Men det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig”, skriver SD-ledaren.

Jimmie Åkesson skriver vidare att han kommer att ta upp vad han kallar för en ”undfallenhet gentemot islamistiska krafter” med statsministern.

DN har utan framgång sökt Åkesson för en intervju.

Läs mer:

Nya turkiska protester efter koranbränning – flera arabländer reagerar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt