Gotland pekas ut som Sveriges militärt mest utsatta område. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har hemvärnet på Gotland fått fler övningsdagar.
Foto: Beatrice Lundborg
Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 14Laura Swaan Wrede i hemvärnets kakifärgade basker. I rollen som ny rikshemvärnschef för Laura Swaan Wrede befäl över Sveriges 23 000 hemvärnssoldater – nästan hälften av Försvarsmaktens personal.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 14Hemvärnssoldaterna står uppradade på det som i folkmun kallas för ”Putinkajen”, uppkallad efter den ryske presidenten Vladimir Putin. Kajen byggdes ut med pengar från det rysk-tyska gasbolaget Nord Stream för ett drygt decennium senare. Nu är samme Putin anledningen till att Försvarsmakten växlar upp.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 1415-åriga Laura som praoelev. Genom tjat fick hon en plats på 12:e infanteriregementet i Eksjö.
Foto: Privat
Bild 4 av 14Laura Swaan Wrede äter korv Stroganoff med kollegorna från Försvarsmakten. Till höger i bild syns chefen för Gotlands regemente, Magnus Frykvall.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 14Laura Swaan Wredes snyggar till kragen på en kvinnlig hemvärnssoldat. Kvinnor är i klar minoritet inom hemvärnet och målet är att de ska bli fler.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 14Generalmajor Laura Swaan Wrede har velat bli militär så länge hon kan minnas. Som 15-åring tjatade hon till sig en praoplats i armén. Hon säger sig bära på ett finländskt krigs-dna och är less på föreställningen om att kvinnor inte kan vara ”riktiga krigare”.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 14Laura Swaan Wrede vill tvätta bort bilden av hemvärnet som en gammal och mossig institution, bestående av skjutglada karlar som längtar tillbaka till åren i lumpen. ”Dagens hemvärn är välövat, välmotiverat och välutrustat”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 14Laura Swaan Wrede under ett panelsamtal på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, i januari.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 14Laura Swaan Wredes finländska mormor och morfar, fotograferade 1939, samma år som Sovjetunionen anföll Finland.
Foto: Privat
Bild 10 av 14I våras skrevs ett nytt kapitel när Sverige bad om att få gå med i Nato. Ett medlemskap innebär att helt nya krav ställs på Försvarsmakten – och hemvärnet får nya uppgifter.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 14Laura Swaan Wrede studerar kartan inför dagens hemvärnsövning i Slite hamn på Gotland.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 14Laura Swaan Wrede marscherar förbi grushögar och fabriksbyggnader i Slite hamn på Gotland.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 13 av 14Amerikanska försvarsstrateger brukar likna Gotland vid ett osänkbart hangarfartyg. Den som kontrollerar Gotland kan kontrollera stora delar av Östersjön.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 14 av 14Sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina har ansökningarna till hemvärnet vällt in. 29 000 svenskar har velat bli medlemmar, jämfört med 4 500 under ett normalt år.
Foto: Beatrice Lundborg
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.