Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/historiskt-maktskifte-i-trollhattan-s-tappar-makten-efter-over-100-ar/

SVERIGE

Historiskt maktskifte i Trollhättan – S tappar makten efter över 100 år

Peter Eriksson (M) ser ut att bli ny kommunordförande i Trollhättan i samband med ett historiskt maktskifte i kommunen.
Foto: Henrik Jansson/TT

Två veckor efter valet står det nu klart att det blir ett maktskifte i Trollhättans kommun. För första gången på över 100 år får Socialdemokraterna nu lämna över makten till ett minoritetsstyre bestående av M, KD och C, skriver lokaltidningen TTELA.

Moderaterna ökade med nära sju procentenheter i valet och de har därmed mandat att förhandla fram ett nytt styre i kommunen. Förhandlingarna ser nu ut att ha mynnat ut i ett historiskt maktskifte där S blir av med makten efter mer än ett sekel.

Moderaterna, med Peter Eriksson i spetsen, får ordförandeposten i Trollhättans kommun. Tillsammans KD och C kommer de bilda ett minoritetsstyre.

– Vi har haft intensiva samtal, positiva sådana, där vi gått igenom hur vi ska jobba politiskt, säger Peter Eriksson till TTELA.

Socialdemokraterna har haft makten i arbetarstaden Trollhättan i över ett sekel, men har tappat väljare till Moderaterna de senaste valen.

Peter Eriksson säger att M, KD och C är överens i många frågor, bland annat rörande frågor som äldreomsorg, skola och mäns våld mot kvinnor.

Sverigedemokraterna får en vågmästarroll, och Peter Eriksson menar att det kommer att ha en betydelse för vilka förslag de kommer lyckas få igenom.

– Om inte vi lägger fram tillräckligt skarpa förslag kommer vi säkert att förlora några omröstningar. Sådan är demokratin. Men vi kommer jobba hårt för att göra så bra politik som möjligt för Trollhättan till tidningen.

Läs mer: Historiskt maktskifte i röda Örnsköldsvik – efter 50 år

Läs mer: S i Göteborg: ”Naturligt att vi som största parti tar över”

Ämnen i artikeln

Trollhättan
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt