Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hogerextrem-kanal-borta-fran-youtube/

Sverige

Högerextrem kanal borta från Youtube

Foto: Carsten Rehder

Kanalen Swebbtv, som beskrivs som högerextrem av stiftelsen Expo, är borta från Youtube. Enligt representanter för kanalen har den stängts ned mot deras vilja.

Kanalen har funnits sedan ett par år tillbaka och på deras Youtubekanal har man bland annat kunnat se samtal och intervjuer med omtalade extremister och konspirationsteoretiker, enligt Expo.

– Genom sina gäster driver Swebbtv en konspirationistisk och högerextrem agenda, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

Swebbtvs huvudsakliga plattform har varit på Youtube. Men numera går det inte att hitta material från kanalen på sajten. I ett klipp på en annan sajt säger Lennart Matikainen, en av projektets programledare, att Swebbtv plockades ner av Youtube dagen före julafton utan att någon förklaring angavs.

I det nya filmklippet påstår Lennart Matikainen att den svenska regeringen ligger bakom att kanalen tagits bort från Youtube. Detta dementeras bestämt av justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform. Regeringen har inte på något sätt försökt påverka detta eller censurera något, skriver Morgan Johansson (S) till DN.

Swebbtv hade vid starten en koppling till Sverigedemokraterna, men enligt Daniel Poohl går det inte att se någon förbindelse till riksdagspartiet längre.

I fjol fick Svenskt näringslivs tidigare ordförande Leif Östling kritik efter han låtit sig intervjuas i kanalen. Framträdandet gjorde att han förlorade uppdraget som ordförande för Södertälje Science park.

Mikael Willgert, grundare till Swebbtv, skriver i ett mejl till DN att han anser att Google fattade ett felaktigt beslut som stängde ner deras kanal – och att de borde be om ursäkt. Han opponerar även mot att Swebbtv benämns som högerextrem.

”Agerandet från Google är ett självskadebeteende som förstör Googles varumärke och som kommer få företag och privatpersoner att avstå från deras molntjänster och från användandet av Gmail.”

Google avstår från att kommentera kritiken från Willgert. I ett uttalande till DN skriver Mark Jansen, Youtubes kommunikationschef i norra Europa, att de inte kommenterar enskilda policybeslut och att sajtens innehållsbestämmelser beslutas globalt.

”Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på YouTube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet i år togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet”, skriver han till DN.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt