Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hovratten-friar-advokat-for-mordplaner/

SVERIGE

Hovrätten friar advokat för mordplaner

Hovrätten över Skåne och Blekinge.
Hovrätten över Skåne och Blekinge. Foto: Johan Nilsson/TT

En skånsk advokat åtalades för att ha försökt få exfruns nye partner mördad. Tingsrätten friade mannen, men den nye partnern överklagade domen på egen hand.

Hovrätten går på samma linje som tingsrätten och friar advokaten.

I somras friades advokaten av Tingsrätten efter att ha ställts inför rätta för stämpling till mord. Åklagaren menade att mannen hade beställt ett mord på sin före detta hustrus nya partner och bland bevisen fanns ett stort antal meddelanden som skickats mellan advokaten och den man han misstänktes ha anlitat för mordet. Tingsrätten menade dock att även om det stod klart att advokaten och den andre mannen länge diskuterat att den nye partnern skulle dödas, innebar det inte att det fanns en risk för att de skulle göra verklighet av planerna. Advokaten själv menade att diskussionerna var rena fantasier.

Advokaten friades i Tingsrätten men exhustruns nya partner valde då att överklaga domen på egen hand, utan åklagaren. I hovrätten var gärningsbeskrivningen ändrad till förberedelse till mord.

Men Hovrätten över Skåne och Blekinge går på tingsrättens linje och menar att det inte går att bevisa att advokaten planerade ett mord på mannen. Tingsrättens dom till fyra månaders fängelse för bland annat grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada, efter att advokaten kört bil berusad och kört in i en parkerad bil vars förare skadades, kvarstår.

I och med att exfruns nye partner överklagade domen på egen hand riskerade han att behöva betala rättegångskostnaderna men så blir det inte denna gång. Hovrätten skriver i domen att staten ska stå för kostnaderna eftersom mannen haft ett ”beaktansvärt intresse att få ansvarstalan för förberedelse till mord prövad”.

Läs mer:

Tilltänkt offer överklagar friande dom på egen hand

Åtalad advokat frias från stämpling till mord

Advokat inför rätta – misstänks ha försökt få exfruns nye partner mördad

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt