Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hultqvist-luftforsvaret-starks-radikalt/

Sverige

Hultqvist: Luftförsvaret stärks ”radikalt”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges luftförsvar ska stärkas på en rad områden, bland annat med missiler som kan slå mot baser i andra länder.

– Luftförsvaret uppgraderas radikalt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

TT Text

När Hultqvist talade på Folk och försvars digitala rikskonferens lyfte han fram planerade satsningar på det svenska luftförsvaret.

– Det är en rejäl förstärkning av svensk operativ förmåga som också är en viktig säkerhetspolitisk signal, sade han.

I slutet av 2021 kommer den första eldenheten i luftvärnssystemet Patriot att vara på plats. Ytterligare tre ska levereras 2023 och 2024. Marinens Visbykorvetter ska beväpnas med luftvärn.

– Det ger oss ett antal rörliga enheter som kan sättas in i luftförsvaret längs hela den svenska kusten, säger Hultqvist.

Andra satsningar på luftförsvaret är att det nuvarande stridslednings- och luftbevakningsflyget ska bytas ut och att amfibiebataljonerna ska få ett nytt buret luftvärnssystem.

Sex stridsflygdivisioner bibehålls, men fyra ska bestå av nya JAS Gripen 39 E medan två flyger vidare med de äldre C/D versionerna. Totalt bibehålls därmed cirka 100 stridsflygplan. Dessutom tillkommer en satsning på att beväpna Gripenplan med en flygburen missil för långräckviddig markmålsbekämpning.

– Det ger oss möjlighet att med avsevärd räckvidd nå in på fientligt territorium, säger Hultqvist.

Han uppger att de sammanlagda satsningarna på luftförsvaret gör att man kan försvara större områden än i dag.

– Helheten gör att vi får en helt annan handlingsfrihet och förmåga att försvara oss, säger Hultqvist.

– Vi får kapacitet att från svensk kust möta missil och flygangrepp på långa avstånd. Vi kommer att kunna möta långräckviddiga ballistiska robotar.

7:28:45. Andra dagen av Folk och försvars rikskonferens – följ den direkt.

Hultqvist pekar också på att luftförsvaret får större chans att överleva ett angrepp genom att det kommer att kunna spridas ut.

Satsningarna på luftförsvaret ingår i den militära upprustning som riksdagen klubbade strax innan jul. De innebär den största upprustningen i Sverige sedan 1950-talet. Försvarsanslagen kommer att öka med över 40 procent till 2025, jämfört med 2020 års nivå. Upprustningen ska vara genomförd till omkring 2030. Försvarsmakten håller nu på att planera hur den upprustning politikerna beställt ska levereras.

ÖB Micael Bydén håller med om att det svenska luftförsvarets förmåga kommer att få ett rejält lyft.

– Vi kommer ju inte vara femte eller tionde största flygvapnet i världen. Men det vi har kommer att vara riktigt, riktigt bra, säger han.

Flera av delar av luftförsvarssatsningarna kommer inte vara på plats förrän efter 2025. Det gäller till exempel när det handlar om att utrusta Gripenplan med långräckviddiga missiler för markmål. När de väl är på plats så kommer den nya förmågan att ha betydelse, enligt ÖB.

– Tröskeln höjs ju för att vilja göra oss något ont, säger Bydén.

Kommer Sverige kunna slå till mot flygbaser i Ryssland?

– Vi kan slå till mot flygbaser som ligger väldigt långt borta, relativt vad vi kan göra i dag, säger han.

Luftvärnssystemet Patriot kommer inte att vara heltäckande över hela landet.

– Den som tror det tror fel, men där de finns kommer de att göra skillnad, säger Bydén.

Patriotsystemet kommer att bestå av fyra eldenheter.

– Där man placerar dem, kommer de att vara väldigt vassa, säger Bydén.

Tyngdpunkten i de försvarssatsningar riksdagen beslutat om ligger på armén. Den ska bland annat byggas ut med en ytterligare brigad.

Hultqvist vill inte gå in på vilken vapengren som kommer att vara viktigast när det gäller att avskräcka från att anfalla Sverige. Han betonar att det handlar om att ha en balans mellan vapengrenarna.

Hultqvist håller inte med dem som menar att marinen blir eftersatt i den beslutade upprustningen. Förvarsmakten planerar nu för att byta ut två utbåtar till en nyare modell, samt att öka antalet ubåtar till fem. Befintliga korvetter ska moderniseras.

– Vi gör också en ansats för att vi ska förstärka antalet korvetter, säger ÖB Micael Bydén.

Läs mer:

Ministern till attack mot riksdagens nya Nato-linje

DN/Ipsos: Svenskarnas motstånd mot Nato minskar

Så rustar Sverige - om kriget kommer

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt