Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 22:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hundratals-barn-med-beslut-om-utvisning-kvar-i-sverige-kan-hamna-i-skuggsamhalle/

SVERIGE

Hundratals barn med beslut om utvisning kvar i Sverige: ”Kan hamna i skuggsamhälle”

Gränspolisen utvisar just nu inga barnfamiljer, kvinnor eller barn till Afghanistan på grund av att landet inte vill ta emot ”sårbara grupper”. Ett stort antal andra utvisningar går samtidigt inte att genomföra på grund av pandemin.
Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT

Nära 5.000 personer, av dem 466 barn, med slutgiltigt beslut om utvisning till Afghanistan fanns vid aprils slut kvar i Sverige. Av flera anledningar kan gränspolisen inte verkställa tvångsutvisningar till landet.

– Afghanistan ser inte positivt på utvisningar av sårbara grupper exempelvis barnfamiljer, kvinnor och barn. Polismyndigheten verkställer inte dessa grupper till Afghanistan för tillfället, säger Natalya Carlsson, gruppchef vid gränspolisen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.