Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hur-ska-svenskt-bistand-na-flickorna-utan-en-spann-till-talibanerna/

Foto: Kajsa Waaghals/SAK
SVERIGE

Hur ska svenskt bistånd nå flickorna – utan ”en spänn till talibanerna”?

Talibanernas snabba maktövertagande har chockat Svenska Afghanistankommittén, trots att organisationen har 40 års erfarenhet av arbete i landet.

När utrikesminister Ann Linde på söndagen twittrar ”inte en spänn ska gå till talibanerna!” ställs allt på sin spets.

– Det kan utlösa den värsta humanitära katastrofen någonsin, säger generalsekreteraren Andreas Stefansson.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Andreas Stefanssons två telefoner går varma. Politiker ringer, medarbetare ringer, medier ringer. Alla vill ha svar.
Foto: Joel Danell
Bild 2 av 11 Talibankrigare intog den 15 augusti Kabul och presidentpalatset. Därmed har de återigen kontroll över större delen av Afghanistan.
Foto: Zabi Karimi/TT
Bild 3 av 11 Avdelningen för för tidigt födda barn på provinssjukhuset i Wardak.
Foto: Haji Mohammad/SAK
Bild 4 av 11 Onsdagen den 17 augusti har Andreas Stefansson ett 70 minuter långt möte med biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).
Foto: Joel Danell
Bild 5 av 11 Svenska Afghanistankommittén arbetar bland annat med att ge skolgång till afghanska flickor på landsbygden. Elever med funktionshinder i en av SAK:s skolor i Wardak-provinsen.
Foto: Kajsa Waaghals/SAK
Bild 6 av 11 En vattenledning Svenska Afghanistankommittén byggt tillsammans med befolkningen i distriktet Rustaq, Takhar-provinsen.
Foto: Sayed Qudratullah Attay/SAK
Bild 7 av 11 ”Det är mycket som står på spel nu” säger Andreas Stefansson i taxin på väg till Utrikesdepartementet.
Foto: Joel Danell
Bild 8 av 11 Under veckan är Svenska Afghanistankommitténs medarbetare starkt efterfrågade. Pressekreteraren Cajsa Wikström tar emot tio samtal i timmen från journalister som vill ha svar och analyser.
Foto: Elin Åberg
Bild 9 av 11 Andreas Stefanson reagerade på utrikesminister Ann Lindes tweet om ”inte en spänn till talibanerna”. ”Jag är rädd för att regeringen har fläskat på för hårt och kommer att behöva äta upp det”, säger han.
Foto: Elin Åberg
Bild 10 av 11 Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) vill försäkra sig om att svensk bistånd inte gynnar talibanstyret i Afghanistan. ”Stödet ska inte gå till deras maktutövande”, säger han.
Foto: Joel Danell
Bild 11 av 11
Foto: Mohammadullah Kamal/SAK