Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 00:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/i-norrbotten-gor-man-tvartom-har-finns-spar-och-isar/

Sverige

I Norrbotten gör man tvärtom – här finns spår och isar

”Det biter lite i öronen, men det är inte för kallt för att åka. Inga problem att hålla avstånd i dag. I helgen var det mycket folk i spåret, men det gick bra då också”, säger Max Larsson som tränar på Ormberget i Luleå.
”Det biter lite i öronen, men det är inte för kallt för att åka. Inga problem att hålla avstånd i dag. I helgen var det mycket folk i spåret, men det gick bra då också”, säger Max Larsson som tränar på Ormberget i Luleå. Foto: Anders Alm

LULEÅ. I Stockholmsområdet smältes många isbanor på grund av coronapandemin. Inga skidspår körs heller upp trots att det kommit snö.

90 mil norrut i Luleå gör man tvärtom – och spolar upp fler isar än vanligt.

Skridskoskär och puckar mot sargen ljuder genom den kyliga kvällen. Den inramningen får många hockeyälskare att bli lite extra nostalgiska och den här vintern är det vardag för hockeyspelande tjejer och killar i Luleå.

När ishallarna är stängda får lagen träna på uterinkar i kommunens stadsdelar och byar. Att stänga och till och med smälta ner isar, så som skett i Stockholm, har aldrig varit aktuellt.

– Vi har sett uterinkarna som en möjlighet att ha öppet, naturligtvis med de restriktioner som finns. Vi har aldrig diskuterat något annat, säger Glenn Robarth, chef för Luleå kommuns utomhusanläggningar.

Spolad is i Luleå.
Spolad is i Luleå. Foto: Anders Alm

Inför beslutet att hålla öppet rinkar och skidspår har kommunen samrått med andra kommuner i norra Sverige.

– Vi har kontakt i stort sett varje vecka med kommuner från Gävle och uppåt. Det finns en grupp som diskuterar de här sakerna, så att vi gör och tänker hyfsat lika. Det är ingen som resonerat på ett annat sätt än vad vi gjort, säger Glenn Robarth.

Före jul stängde Luleå kommun alla inomhusanläggningar för idrott, som simhallar och ishallar. Det innebär att många idrotter inte kan träna som vanligt. För ishockeyn blev pausen kort.

När kylan kom på allvar kring nyår började fritidsförvaltningen spola upp is på ett 30-tal uterinkar och andra öppna ytor i kommunen. På några ställen spolades större ytor än normalt upp, och inom kort ska en extra is spolas upp i centrum.

På Ormbergets frliluftsanläggning uppmanas besökarna att hålla avstånd till varandra.
På Ormbergets frliluftsanläggning uppmanas besökarna att hålla avstånd till varandra. Foto: Anders Alm

Utöver det har Luleå hockey anlagt en is på parkeringsplatsen utanför sin hemmaarena. Där tränar eleverna på hockeygymnasiet på vardagarna och på helgerna är det skridskoskola för yngre barn. På andra tider är isen öppen för spontanidrott. På onsdagen när DN passerar isen är det 20 minusgrader och tomt, men normalt är det full fart en stor del av dygnet.

Att ishallarna är stängda innebär att många vill nyttja uterinkar och andra isytor. Kommunen har ändrat bemanningen för att klara att underhålla isarna.

– Det är mycket högre tryck än vi någonsin haft. Alla hallar är stängda och det märks. Vi har försökt ändra våra skift så att vi har bra bemanning på eftermiddagarna så att isarna är så bra som möjligt när ungdomarna börjar träna på kvällen, säger Glenn Robarth.

”Jag hade blivit tokig om jag inte fått komma ut och röra på mig”, säger Max Larsson.
”Jag hade blivit tokig om jag inte fått komma ut och röra på mig”, säger Max Larsson. Foto: Anders Alm

På den stadsnära friluftsanläggningen Ormberget nyttjar några tappra längdåkare spåren även den här kylslagna dagen.

– Det biter lite i öronen, men det är inte för kallt för att åka. Inga problem att hålla avstånd i dag. I helgen var det mycket folk i spåret, men det gick bra då också, säger Max Larsson.

Han är student på Luleå tekniska universitet och tycker att möjligheten att motionera har gjort det lättare att hantera coronarestriktionerna.

– Jag hade blivit tokig om jag inte fått komma ut och röra på mig.

Max Larsson.
Max Larsson. Foto: Anders Alm

Glenn Robarth säger att kommunens anläggningar utomhus överlag nyttjas mer än tidigare. På Ormberget, där det finns 25 kilometer längdspår och en liten slalombacke, har det vissa dagar under januari varit svårt att hitta parkering.

Förutom längdåkare och utförsåkare är det många pulkaåkare och grillande barnfamiljer som söker sig dit. Bredvid slalombacken pistar kommunen upp en pulkabacke.

– Vi har sett en otrolig ökning på Ormberget. Vi ser det på mängden ved som går åt. Vi kör ut fulla vedbodar på fredag eftermiddag och det är slut innan helgen är över, säger Glenn Robarth.

Johan Esk: Stängningen visar att stockholmare inte är smartare

Ämnen i artikeln

Norrbotten
Luleå
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt