Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/iakttagelse-fran-2018-klassas-som-ufo/

Sverige

Iakttagelse från 2018 klassas som ufo

Under två år har Ufo-Sverige utrett en iakttagelse på himlen från en mamma och hennes dotter en kväll i Vaxholm 2018. Nu har rapporten fått beteckningen ufo – något som är ovanligt.

– Det går enligt vår mening inte att pussla ihop det, säger Johan Gustavsson på organisationen.

TT Text

2020 kom totalt 299 rapporter om fenomen på himlen i Sverige in till Ufo-Sverige. Av dessa är 20 fortfarande under utredning, 124 fick bedömningen ”ifo” (identified flying objects), 47 bedömdes som ”troliga ifon” och 29 som ”svårbedömda” vilka därmed inte fått någon förklaring. 79 rapporter saknade viktig information och kunde inte bedömas.

Under året har organisationen även arbetat med en rapporterad iakttagelse från 2018, som till slut fått ufobeteckning.

– Det är ganska ovanligt att vi klassar saker som ufo, det är enstaka fall per år och det är flera gånger det går ett eller två år utan något fall, säger Johan Gustavsson på Ufo-Sverige.

– Vi har ganska strikta kriterier för vad som ska gälla. Det ska gå att utesluta alla alternativa förklaringar till väldigt god sannolikhet.

Det som organisationen klassar som det oidentifierade objektet sågs av en mamma och dotter som var på väg hem i sin bil i Vaxholm vid 23-tiden en septemberkväll 2018:

”Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Sken mycket starkt, som en klump på himlen, stod stilla, snett uppåt, bland träden. /.../ Det var ett mycket stort runt objekt med blinkande ljus. Vi stannar bilen och öppnar bildörrarna, och det är helt knäpptyst. ”Fartyget” korsar vägen ovanför oss. Det runda fartyget som ”flyter” på himlen har ett konstant vitt/gult sken samt ojämnt blinkande lampor i olika färger (grönt och nån varm ton tror jag)”, står det bland annat i vittnesberättelsen.

– Vi har kollat med flygtrafik, militär radar över området och det går inte enligt vår mening att pussla ihop det, säger Johan Gustavsson.

Vad tänker ni att det kan ha varit?

– Ja, det är naturligtvis den frågan vi ställer oss också. Det finns en kärna av rapporter som, enligt mig, representerar någon form av genuint fenomen som är outforskat i dagens vetenskapliga läge.

Bland fjolårets berättelser som klassas som svårbedömda och inte har fått någon förklaring finns bland annat ett triangelformat ljusfenomen som ”hovrade över Bålsta i fem minuter” och något som liknade en ”stor ljus fågel” men som enligt vittnena flög med konstant riktning och hastighet och sedan plötsligt försvann från den blåa himlen i Gröndal.

– Det är ett handfull rapporter som står ut lite grann eftersom att de beskriver lite mer, det är formbeskrivna föremål och inte bara ljusfenomen på himlen. Flera av fallen har också flera vittnen. Vi har försökt finna förklaringar till dem men inte lyckats, säger Gustavsson.

Läs mer:

Allmänheten kan få större insyn i USA:s ufoprogram

Clas Svahn: Drönarna har blivit våra nya ufon

Ämnen i artikeln

Ufo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt