Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ilmar-reepalu-blev-vittne-till-brak-hotades-med-pistol/

SVERIGE

Ilmar Reepalu blev vittne till bråk – hotades med pistol

Ilmar Reepalu tog fram mobilen för att filma ett bråk när han själv blev hotad och fick en gaspistol riktad mot sig. Bilden tagen 2019 i Stockholms stadshus.
Ilmar Reepalu tog fram mobilen för att filma ett bråk när han själv blev hotad och fick en gaspistol riktad mot sig. Bilden tagen 2019 i Stockholms stadshus. Foto: Patrik Österberg/TT

När ett bråk utbröt på gatan tog Malmös tidigare starke man Ilmar Reepalu (S), 78, fram mobilen och började filma. Då hotade en av slagkämparna, en 21-årig man, Reepalu med en gaspistol.

– När jag filmade så riktades pistolen också mot mig, säger Ilmar Reepalu.

Nu åtalas den 21-åriga mannen för grovt olaga hot mot Reepalu och en person till, som 21-åringen ska ha avlossat lösa skott mot, samt vapenbrott.

Det var i augusti i år som Ilmar Reepalu upptäckte bråket den gata i Malmöstadsdelen Sofielund där han bor, och började filma genom sitt fönster.

– Det var en konflikt mellan två familjer. Den ena familjens representant var en yngre man som var beväpnad med pistol och den andra var en äldre man som var beväpnad med en knölpåk. De här jagade varandra och så sköts det något skott utanför min dörr, jag var vittne till det hela och gjorde så att jag dokumenterade så gott jag kunde med mobiltelefon. Och då, när jag filmade det här så riktades pistolen också mot mig, säger han.

Ilmar Reepalu säger att han mer känner sig som vittne än brottsoffer.

– Men jag förstår att åklagaren tycker att oavsett vad jag tycker så är det när man riktar ett vapen mot en människa så blir man målsägare. Det är klart att det alltid är obehagligt att få en pistol riktat mot sig, säger han.

21-åringen är tidigare dömd för en lång rad brott. Tidigare i år dömdes han för förgripelse mot tjänsteman efter att ha skrivit nedsättande om två åklagare i ett brev till en vän som satt häktad.

Ilmar Reepalu (S) var kommunstyrelsens ordförande i Malmö under nästan 20 år och avgick från posten 2013.

Läs fler nyheter från Skåne.

Ämnen i artikeln

Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt