Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ingen-forundersokning-i-dawit-isaak-arende/

Sverige

Ingen förundersökning i Dawit Isaak-ärende

Dawit Isaak.
Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén/TT

Trots att svenska åklagare känner sig övertygade om att det begås brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak, kommer ingen förundersökning att inledas.

Kammaråklagare Karolina Wieslander säger att det i dagsläget inte finns några förutsättningar att utreda brotten mot den svenska journalisten som suttit fängslad i Eritrea sedan hösten 2001.

I höstas anmäldes ett antal ledande eritreaner för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr av den svenska medborgaren Dawit Isaak. Anmälan mot president Isaias Afewerki med flera stöttades av tolv internationella människorättsjurister, däribland fredspristagaren Shirin Ebadi, Kanadas före detta justitieminister Irwin Cotler och FN:s tidigare kommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay.

Nu har svensk åklagare beslutat att inte inleda förundersökning i ärendet.

– För att vi ska kunna utreda brottet och väcka åtal behöver vi bland annat vidta utredningsåtgärder i Eritrea. Då krävs ett godkännande från den eritreanska staten. Eftersom de misstänkta tillhör den politiska ledningen i landet och på grund av det misstänkta brottets karaktär bedömer jag att förutsättningarna för att få rättshjälp från Eritrea är ytterst begränsade. Jag inleder därför inte någon förundersökning, säger Karolina Wieslander till DN.

Hon konstaterar samtidigt att Isaak har varit frihetsberövad för sina åsikter i snart 20 år och att ”det finns skäl att anta att i vart fall brott mot mänskligheten har begåtts”. Till stöd för antagandet säger hon att det också finns uppgifter som tyder på att det här är en del av den eritreanska regeringens systematiska övergrepp som riktas mot personer som nyttjar sin yttrandefrihet i landet. Ändå kan hon inget göra.

– Det är inte upp till mig att känna något kring det här fallet, utan jag måste grunda beslutet på de förutsättningar som finns.

Hur har du tagit reda på att Eritrea inte kommer att bistå utredningen?

– Att inte inleda förundersökning betyder att jag inte vidtagit några åtgärder alls, så det är inga förhör gjorda och inga kontakter är tagna. Jag måste redan från start avgöra om det finns rimliga förutsättningar att utreda brott, och min bedömning är att det gör det inte.

När andra totalitära ledare åtalats internationellt har de oftast lämnat sin maktposition, konstaterar Karolina Wieslander och jämför med till exempel Chiles Pinochet eller Serbiens Milosevic.

– Men även en sittande regim skulle kunna prövas om man bedömer att en betydande del av bevisningen finns någon annanstans än i det landet, men i det här fallet är det inte så. Jag har anledning att tro att brott mot mänskligheten begåtts – och begås – men i nuläget ser jag det som helt utsiktslöst att utreda det, säger Karolina Wieslander.

Läs mer: Stödföreningen – ”Dawit Isaak lever”

Ämnen i artikeln

Göteborg
Dawit Isaak
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt