Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ingen-rusning-efter-covidpiller-pa-apotek/

SVERIGE

Ingen rusning efter covidpiller på apotek

Paxlovid blev tillgängligt strax före jul.
Foto: Pfizer/TT

Paxlovid blev tillgängligt på apoteken strax före jul, vilket öppnade upp för mer ”vanliga patienter” att få behandlingen. Men till en början har det inte varit någon rusning bland läkare att förskriva det, rapporterar Dagens Medicin.

TT Text

Under de sista veckorna av december såldes 104 kurer i hela landet, enligt statistik från E-hälsomyndigheten. Under samma period var antalet bekräftade covidfall 21 000. Dock kan fler patienter utanför sjukhusen ha fått läkemedlet än vad försäljningssiffrorna visar, eftersom det även distribueras via en nationellt upphandlad pott.

Förskrivningen av Paxlovid har varit lägre än väntat i flera länder, skriver nyhetsstjänsten Nature, vilket bland annat tros bero på missuppfattningar kring läkemedlet och en minskad oro för riskerna med covid.

Enligt nationella rekommendationer kan Paxlovid övervägas i ett tidigt sjukdomsförlopp hos patienter med hög ålder och vid en eller flera riskfaktorer. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, anser att Paxlovid är ett värdefullt tillskott för patienter med hög risk för svår covid.

– Om det gått ett längre tag sedan senaste vaccinationen mot covid-19 finns en större potential att Paxlovid kan förhindra allvarlig sjukdom hos exempelvis sköra äldre, säger han till Dagens Medicin.

Tidigare fanns läkemedlet bara tillgängligt på infektionskliniker och var då avsett för högriskgrupper.

Ämnen i artikeln

Medicin
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt