Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/inkassokrav-for-faltsjukhuset-i-goteborg/

Sverige

Inkassokrav för fältsjukhuset i Göteborg

Bild 1 av 2 Ett fältsjukhus sattes upp utanför Östra sjukhuset i Göteborg våren 2020.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2 Under april månad 2020 vårdades covidpatienter i tälten utanför Östra sjukhuset. Räkningen till Försvarsmakten är dock obetald.
Foto: Tomas Ohlsson, Tomas Ohlsson, Tomas Ohlsson

Försvarsmakten har inte fått betalt för fältsjukhuset som sattes upp vid Östra sjukhuset under coronapandemins första våg.

Västra Götlandsregionen betalade aldrig fakturan på 2,4 miljoner kronor.

Nu har notan gått till inkasso.

Fakturan skickade till Västra Götalandsregionen den 25 november 2020 och skulle ha varit betald en månad senare. När inga pengar inkommit vände sig Försvarsmakten till Kammarkollegiet för att få hjälp att driva in skulden.

I tisdags kom fordringskravet till regionen. Det ursprungliga beloppet på 2.350.000 kronor har ökats på med ränta och inkassokostnader och VGR har till den 2 mars på sig att betala. I kravet står det:

”Om ni inte betalar eller kontaktar oss kan Kammarkollegiet komma att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten med ytterligare kostnader som följd.”

– Det här inkassokravet har inte nått Västra Götalandsregionen ännu. Men vad saken handlar om är ett en enskild handläggare på Försvarsmakten förmodligen glömt ändra slutdatumet för att fakturan inte ska gå till inkasso, säger Per Beckman, stabschef Regional särskild sjukvårdsledning.

Enligt Beckman har VGR efterlyst ett tydligare underlag till fakturan, innan den betalas, och diskussioner pågår med Försvarsmakten om detta.

– Vi har kontaktat Försvarsmakten för omläggning av tidplan gällande fakturan och det ska inte vara några problem, säger Per Beckman.

Läs mer: Tältet som fick hela Sahlgrenska att svaja

Det var i april förra året som fältsjukhuset – Iva Kronan – i Göteborg togs i bruk för att avlasta och komplettera Östra sjukhusets vanliga intensivvårdsavdelning under pandemin. Efter en månad upphörde verksamheten på Kronan. Tälten stod dock kvar till i höstas.

Läs fler nyheter från Göteborg här

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt