Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/invanare-i-hjallbo-till-partiledarna-det-finns-inga-jobb-for-vara-barn/

Sverige

Invånare i Hjällbo till partiledarna: ”Det finns inga jobb för våra barn”

02:34. Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) besökte Angered för att lära sig om klaner, men också visa upp sig som ett regeringsalternativ.

Plötsligt dök politikerna upp i det som sedan en vecka tillbaka blivit omtalat som ett ”klansamhälle”.

Torget i Hjällbo centrum i nordöstra Göteborg fick besök av moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Under en intensiv halvtimma skulle de försöka förstå hur det är att leva där.

Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) hade bara ett bokat möte i Göteborgs nordöstra stadsdelar, och det var med polisen.

– Det går inte att göra allting vid ett och samma besök, som Ebba Busch sa till DN senare, som svar på frågan om varför de inte bokat in sig hos skolor, föreningar eller församlingar också.

Men efter en omfattande sightseeing i Angeredsområdet bakom polisbussens svarta rutor klev partiledarna till slut ändå av på torget i Hjällbo, för spontana möten med människorna där.

Ebba Busch köper plommon och godis till barnen samtidigt som hon snabbt försöker skapa sig en bild av hur invånarna i Hjällbo tycker att man bäst kommer åt gängkriminaliteten.
Ebba Busch köper plommon och godis till barnen samtidigt som hon snabbt försöker skapa sig en bild av hur invånarna i Hjällbo tycker att man bäst kommer åt gängkriminaliteten. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

”Det är hon! Ebba Busch!” väser två unga kvinnor i hijab. De filmar med sina mobiler, men vill inte själva vara med på bild. ”Det hjälper inte att komma så här, då och då”, säger den ena med en menande blick mot KD-ledaren som går in för att handla frukt.

Ulf Kristersson landar på en bänk utanför tillsammans med journalisterna. Han var här senast i valrörelsen 2018, nu tror han att läget förvärrats.

– Vi har en delvis ny sorts brottslighet med en lojalitet mot de egna som utmanar hela det svenska samhället. De enskilda brotten är kanske lika förfärliga som förr, men jag är riktigt orolig för tystnadskulturen som gör att man inte kan fälla människor för allvarliga brott.

KD-ledaren Ebba Busch uppskattade fruktlådorna under det halvtimmeslånga besöket på torget i Hjällbo.
KD-ledaren Ebba Busch uppskattade fruktlådorna under det halvtimmeslånga besöket på torget i Hjällbo. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Inne i butiken där Ebba Busch köper plommon och chokladägg är det trångt när både Säpo, media och KD-folket ska in och avstånden är som om covid-19 inte fanns. Ägaren får följa med ut i stället för lite småprat och foton till Buschs instagramkonto. Sjubarnsmamman Rubah Farah söker sig fram och vill prata om jobb.

– Det finns inga för våra barn. Det är därför de ”tjuvar” etcetera.

Rubah Farah är en av dem som passar på att prata med politikerna i Hjällbo. Flera av hennes sju barn har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Rubah Farah är en av dem som passar på att prata med politikerna i Hjällbo. Flera av hennes sju barn har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Själv arbetar Rubah Farah på Volvo, men bland barnen läser en dotter på universitet, och några är kvar i grundskolan. De andra söker jobb utan framgång.

– Det gör ont i barnen, säger Rubah Farah till Ebba Busch.

– Det är alldeles för lätt att locka unga in i en kriminell livsbana med hjälp av statussymboler, snygga bilar och kontanter. Den möjligheten vill vi strypa, säger KD-ledaren.

Rubah Farah vill minska kriminaliteten genom att fokusera på att skapa jobb. Flera av hennes sju barn har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Rubah Farah vill minska kriminaliteten genom att fokusera på att skapa jobb. Flera av hennes sju barn har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Förslaget att det ska bli enklare att beslagta dyra föremål från den som inte kan förklara var de kommer i från finns med bland de punkter Kristersson och Busch vill föra fram nu. De vill också göra det straffbart att vara med i ett gäng och skapa zoner där polisen får visitera utan brottsmisstanke.

Att visa upp sig tillsammans är ett medvetet drag för att befästa det politiska partnerskapet mellan dem. De, och ingen annan.

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (Kd) vill visa att de är ett reellt regeringsalternativ. Med sig till Hjällbo har de en lista med förslag för att knäcka gängen.
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (Kd) vill visa att de är ett reellt regeringsalternativ. Med sig till Hjällbo har de en lista med förslag för att knäcka gängen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Jag noterar att Jimmie Åkesson vill bli justitieminister i en borgerlig regering och vi samarbetar gärna med Sverigedemokraterna på de – ganska många – områden där vi tycker lika. Men det finns frågor där vi inte alls tycker lika och min bestämda uppfattning är att en regering ska kunna fatta beslut i alla frågor, säger Ulf Kristersson.

Här kan du läsa fler nyheter från Göteborg och Västsverige

Ämnen i artikeln

Ebba Busch
Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt