Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ivo-granskar-misstankt-bluff-med-coronaprov/

Sverige

Ivo granskar misstänkt bluff med coronaprov

En läkarklinik i Göteborg misstänks ha utfärdat falska coronaintyg. Laboratorier, som kliniken hänvisar till, uppger att de inte analyserat några prover därifrån, skriver Göteborgs-Posten.

Kliniken ska nu granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

TT Text

Den privata kliniken har erbjudit flera sorters coronatester, bland annat PCR-tester för de intyg som krävs för inresa i andra länder.

I reseintyg som skickats till kunderna har det stått att proverna analyserats av Unilabs. Men det stämmer inte, enligt Unilabs.

Kliniken har även uppgett att prover analyserats på ett annat privat laboratorium och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men även dessa aktörer tar avstånd från klinikens uppgifter.

Med anledning av tidningsuppgifterna kommer kliniken nu att granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I ett mejl till TT meddelar Ivo att man kommer att arbeta prioriterat med frågan.

”Vi behöver skynda på ett beslut med eventuella åtgärder med anledning av den risk vi ser utifrån de uppgifter vi fått veta via GP”, skriver Josefin Viidas på myndighetens presstjänst.

Enligt Unilabs lämnades 40 prover och en handskriven lapp vid en av företagets enheter i måndags kväll. De visade sig komma från den nu uppmärksammade kliniken.

Proverna analyserades inte, eftersom det saknades information om vårdgivare eller beställning, uppger Unilabs för GP.

På sin hemsida skriver kliniken att man ”för tillfället” inte utför covidtester.

Den ansvarige läkaren på kliniken sitter även i styrelsen för bolaget som driver den. Dessutom är han heltidsanställd på ett sjukhus i Västra Götaland – som nu också ska granska läkarens agerande.

– I allmänna termer är det här förskräckligt, säger en verksamhetschef på sjukhuset till Göteborgs-Posten.

Läkaren är just nu sjukanmäld från sitt jobb på sjukhuset.

– Vi vill ha ett samtal med den här personen och höra hans sida, hans version, framhåller verksamhetschefen.

– Vi har ingen anledning att misstänka att något bedrägligt beteende har skett inom sjukhusets verksamhet, tillägger hon också.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt