Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/jannike-kihlberg-stoppet-av-ringhals-satter-fokus-pa-minskad-energianvandning/

SVERIGE | KOMMENTAR

Jannike Kihlberg: Stoppet av Ringhals sätter fokus på minskad energianvändning

En rad länder i Europa har infört olika åtgärder för att snabbt minska användningen av energi. Det handlar till exempel om att släcka utomhusbelysningar, upplysning av offentliga byggnader och förbjuda uppvärmning av privata simbassänger.
Foto: Ian Allenden/Alamy

Minskad energianvändning och energieffektivisering är frågor som klimatforskare har saknat i den senaste tidens energidebatt. Stoppet av Ringhals kan göra de frågorna högaktuella inför vintern.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vilken konstellation det än blir som inom kort tillträder som ny regering kommer den att få en rivstart med att tvingas ta ställning till hur de ska hantera stoppet av Ringhals. Stoppet spär på den energikris som Europa redan befinner sig i, där länder har ansträngt sig till det yttersta för att säkra värme och el till kommande vinter.

När DN pratade med klimatforskare om vilka frågor de saknade i valrörelsen efterlyste de bland annat en seriös debatt om energi, inte bara den ”energipopulism” där partierna tävlade om vilka som skulle skulle ge högst ersättning till konsumenter med höga elräkningar.

Klimatforskarna ville ha en diskussion om bland annat energieffektivisering och minskad konsumtion av energi. I den svenska valdebatten var de frågorna frånvarande, men stoppet av Ringhals gör frågorna högaktuella.

Allt finns att vinna på att minska energikonsumtionen. Det är inte bara bra för plånboken, det är även bra för klimatet, som en mängd vetenskapliga rapporter konstaterat.

En rad länder i Europa, som Tyskland och Spanien, har redan infört olika åtgärder för att snabbt minska användningen av energi i den akuta krisen. Det handlar till exempel om att släcka utomhusbelysningar, upplysning av offentliga byggnader, förbjuda uppvärmning av privata simbassänger och begränsa användning av luftkonditionering. Finland har uppmanat medborgarna att sänka inomhustemperaturen och basta lite mindre.

Åtgärderna är i linje med de rekommendationer som Internationella energibyrån, IEA, har lagt fram för att mildra krisen och beroendet av rysk gas och olja.

Hittills har Sverige undvikit sådana direkta åtgärder. Myndigheter har fått i uppdrag att se över sin energianvändning, men i övrigt diskuteras inte minskad energikonsumtion.

När DN under valrörelsen frågade partierna om Sverige borde göra som andra länder och försöka minska energianvändningen svarade samtliga partier ja. Men deras åtgärder handlade enbart om energieffektivisering. Inget parti föreslog direkta sparåtgärder som att släcka ned belysning eller sänka inomhustemperaturer, trots att det kan innebära stora besparingar på kort tid.

Nyligen presenterade också Energiforsk en rapport som visade att energieffektivisering skulle vara det snabbaste och mest effektiva sättet för Europa att få ned priset på energi.

Att snabbt se över vilka åtgärder som kan minska energianvändningen borde vara prioriterat av en kommande regering som seriöst vill lösa elkrisen. Det är ett säkrare alternativ än att bara hoppas på en mild vinter.

Läs mer:

DN:s Carl Johan von Seth: Vädrets makter styr även svensk konjunktur

Fakta i frågan: Varför rusar svenska elpriser?

Ämnen i artikeln

Klimatet
Kärnkraft
Västsverige
Sydsverige

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt