Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/johan-ingero-lamnar-uppdraget-som-kds-partisekreterare/

SVENSK POLITIK

Skyttedal träder fram om polisanmälan mot Ingerö

Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 2 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT

Johan Ingerö avgår som Kristdemokraternas partisekreterare med omedelbar verkan. Anledningen är att han blivit polisanmäld av en partikollega, något han själv berättar om på Facebook. Ingerö nekar till anklagelserna.

Enligt uppgifter till DN är det KD-toppen Sara Skyttedal som anmält Ingerö. I ett uttalande på Facebook skriver hon att händelsen ägde rum för åtta år sedan.

På tisdagen meddelade Kristdemokraterna att Johan Ingerö avgått som partisekreterare efter bara fem månader på posten.

Partiet uppgav inte orsaken bakom den hastiga avgången. Men i ett inlägg på Facebook, publicerat 16.22, väljer Ingerö själv att uttala sig. Där berättar han att han blivit polisanmäld av en partikamrat.

”Jag har fått veta att en nära partikamrat i dagarna har gjort en polisanmälan mot mig, avseende någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan. Jag har inte fått se anmälan, men utifrån den lilla information jag fått så vet jag ändå vilket tillfälle som avses. Och att det som påstås inte är sant.”

Det påstådda brottet ska ha inträffat på ett hotellrum 2014.

”Festen ägde rum i en hotellsvit efter valvakan i samband med 2014 års val till Europaparlamentet”, skriver Ingerö på Facebook.

Kort efter, 16.53, publicerar KD-toppen och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal ett eget Facebookinlägg där hon berättar att det är hon som står bakom polisanmälan.

”För åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp”, skriver hon.

Sara Skyttedal namnger inte partikollegan men enligt uppgifter till DN är det Ingerö som hon har anmält.

”Processen kommer ha sin gång juridiskt och jag kommer tyvärr vara begränsad i hur jag kan kommentera detta framöver”, avslutar hon.

DN har sökt Sara Skyttedal och Johan Ingerö för en kommentar.

Kristdemokraternas Ebba Busch när hon presenterade Johan Ingerö som partisekreterare 24 oktober 2022.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristdemokraterna har inte kommenterat polisanmälan. I ett pressmeddelande skriver Ebba Busch att Ingerö arbetat under en ”händelserik övergångsperiod”.

– Hans väldokumenterade kommunikativa förmåga och politiska kunnande har kommit väl till pass. Jag vill tacka Johan Ingerö för hans många år i partiets tjänst och önska honom lycka till, fortsätter hon.

När DN når KD:s presschef Mia Widell upprepar hon de skäl som anges i pressmeddelandet: Johan Ingerös förmåga att kommunicera externt har varit en tillgång, men nu behöver partiet fokusera på att stärka organisationen internt inför nästa val. Till detta behövs en ny partisekreterare.

Har Johan Ingerö själv begärt att få sluta?

– Här har vi haft en god dialog, men jag kan inte säga mer än så, säger Mia Widell.

Har beslutet tagits av Ebba Busch?

– De har fattat det tillsammans.

Finns det någon annan anledning till att han får lämna sin post?

– Det här är vad jag känner till och kan svara just nu, säger KD:s presschef.

En KD-riksdagsledamot säger till DN sent på tisdagseftermiddagen att hen inte har fått någon närmare information om bakgrunden till Ingerös avgång. Källan har dock noterat att denne inte var på plats på riksdagskansliet i förra veckan.

Göran Hägglund var partiledare när den påstådda händelsen ska ha inträffat.
Foto: Magnus Hallgren

Göran Hägglund var KD:s partiledare vid tiden för den aktuella händelsen och Johan Ingerö var då hans presschef.

– Det som jag har tagit del av nu var helt nytt för mig. Jag hade ingen aning om detta, säger Göran Hägglund till DN.

Han vill inte kommentera vad det som nu kommit i dagen kan betyda för partiet.

– Det är jag inte rätt person att uttala mig om, säger den tidigare KD-ledaren.

Ingerö har haft en rad uppdrag inom partiet. Han arbetade som presschef åt förre KD-ledaren Göran Hägglund och var från 2018 till 2022 partiets policychef. Inför valet kandiderade han också till riksdagsledamot och var toppnamnet på Sörmlandslistan. Ingerö fick ingen riksdagsplats men utsågs till partisekreterare i slutet av oktober.

Johan Ingerö har gjort sig känd som en flitig och slagkraftig twittrare. På tisdag eftermiddag toppades hans Twitter fortfarande med en fastnålad tweet från den 24 oktober i fjol där han beskrev sin stolthet över att ha blivit utsedd till partisekreterare.

Men vid 16-tiden hade Ingerö uppdaterat sin Twitter med ny profiltext och tagit bort den fastnålade tweeten. I sin nya bio nämner han inte längre uppdragen inom partiet.

Kristdemokraterna skriver att de inom kort kommer presentera information om vem som blir ny partisekreterare. Under övergångsperioden kommer biträdande partisekreterare Fredrik Noreback vara tillförordnad.