Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/johnson-johnson-borjar-vaccinleverans-till-europa-i-april/

Sverige

Johnson & Johnson börjar vaccinleverans till Europa i april

Foto: Kamil Krzaczynski/TT

Johnson & Johnson ska börja leverera vaccin till Europa den 19 april, meddelar läkemedelsbolaget. Vaccinet är redan godkänt i EU, men har hittills bara använts i USA och Sydafrika. Sverige får 1,2 miljoner doser.

– Johnson & Johnson är ett mycket väletablerat och seriöst företag, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Det har tidigare inte varit helt klart när vaccinet skulle komma till Europa. Nu meddelar bolaget att leveranserna kan inledas den 19 april, skriver AFP.

Vaccinet var det fjärde att godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet EMA tidigare i mars. De andra godkända vaccinen är från Astra Zeneca, Pfizer Biontech och Moderna.

– Det är mycket glädjande, Johnson & Johnson är inte bara ett väletablerat företag som är pålitligt och har lång erfarenhet av den här typen av vaccin. De lovar dessutom alltid för lite och levererar mer. Och det är bättre än tvärtom med den erfarenhet vi har haft av vaccinleveranser i år, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

För närvarande används Johnson & Johnsons vaccin endast i USA och Sydafrika. För att möta efterfrågan på vaccinet har företaget gjort flera avtal med fabriker och underleverantörer i Frankrike, Italien och Tyskland, skriver Le Parisien.

I fredags skrev Folkhälsomyndigheten ner prognosen för hur många doser Sverige kommer få under det första halvåret. Anledningen var förseningar i bland andra Johnson & Johnsons leveranser.

I nuläget beräknas Sverige få 67.000 doser av vaccinet i april. Antalet doser ökar sedan till knappt 300.000 i maj och knappt 900.000 i juni.

Janssen är ett europeiskt dotterbolag till det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson. I Sverige beskrivs vaccinet därför ofta som Janssens vaccin. Vaccinet ges endast i en dos.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt