Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 03:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/jonas-sjostedt-stefan-lofven-ar-en-politisk-besvikelse/

Foto: Lisa Mattisson
SVENSK POLITIK

Jonas Sjöstedt: Stefan Löfven är en politisk besvikelse

Mer godis och mindre grönsaker.

Den devisen lyfte Vänsterpartiet till nya höjder.

Nu avslöjar ex-partiledaren Jonas Sjöstedt och dåvarande pressekreteraren Jessica Nordh strategin bakom partiets helomvändning – och berättar om två regeringskriser som kunde ha briserat.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 18 Vänsterpartiets förre ledare, Jonas Sjöstedt, har skrivit memoarerna ”Allt kommer att bli bra” tillsammans med sin tidigare pressekreterare Jessica Nordh.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 18 ”Politiker vill gärna prata om reformer, men för att någon ska komma ihåg vad man har sagt måste man måla med en egen berättelse om varför man tycker att något är viktigt”, säger Jessica Nordh.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 18 I sina memoarer kritiserar Jonas Sjöstedt en rad politiska motståndare och partikamrater. Om statsministern skriver han: ”Jag fick en mer förtroendefull kontakt med Håkan Juholt på vårt enda möte som ordföranden än under åtta år av möten med Stefan Löfven.”
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 18 I rörelse. Som pressekreterare var Jessica Nordh en av Jonas Sjöstedts närmaste tjänstemän mellan åren 2014 och 2020.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 5 av 18 Det var i skogen nära Sörböle, söder om Umeå, som Jonas Sjöstedt samlade kraft när partiledarskapet var som mest krävande.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 6 av 18 Jonas Sjöstedt bor numera i Hanoi, men är hemma i Sverige under sommaren och inför boksläppet. Sin vana trogen tar han tåget genom landet.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 7 av 18 Jessica Nordh tillbringar sina arbetsdagar i Vänsterpartiets lokaler i riksdagen. Efter valet 2018 fick partiet flytta, eftersom det blev större. Partierna tilldelas lokaler utefter sin storlek.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 8 av 18 ”Jag tror att jag är en bättre chef i dag än när jag satt i Europaparlamentet”, säger Jonas Sjöstedt.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 9 av 18 Hemma hos Jessica Nordh i Huddinge. Villan är från 1930-talet och ligger nära ett industriområde, runt andra hörnet ligger skogen.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 10 av 18 ”Flugan på väggen.” Så beskriver Jessica Nordh sin tidigare roll som Jonas Sjöstedts pressekreterare. I och med memoarerna tar hon nu ett kliv ut i ljuset.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 11 av 18 Under Jonas Sjöstedts ledning fördubblades Vänsterpartiets opinionssiffror. Tillsammans med Jessica Nordh och de andra tjänstemännen gjorde partistyrelsen en makeover för att framställa partiet som en positiv kraft för förändring.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 12 av 18 Som tjänsteman är Jessica Nordh anställd av Vänsterpartiet. När Jonas Sjöstedt avgick började hon jobba med Nooshi Dadgostar. ”Jag tog Säpobilen till Jonas sista pressträff, sedan åkte jag tillbaka och jobbade med nästa partiledare i en annan Säpobil”, säger hon.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 13 av 18 Nattåget från Umeå avgår strax före klockan 20 och ankommer till Stockholm i gryningen. Den sträckan har Jonas Sjöstedt åkt i åratal. I kväll heter konduktören Emma Holmgren.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 14 av 18 ”Allt kommer att bli bra” är Jessica Nordhs debut som författare. Jonas Sjöstedt har tidigare skrivit ett flertal böcker och är medlem i Sveriges Författarförbund.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 15 av 18 ”Om man är populist när man är för större jämlikhet och mot marknadshyror, då får ni kalla mig det”, säger Jonas Sjöstedt.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 16 av 18 Jonas Sjöstedt och hans fru Ann Måwe har fortfarande kvar sin röda stuga utanför Umeå, trots att Måwe för tillfället arbetar som Sveriges ambassadör i Vietnam.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 17 av 18 Jonas Sjöstedt har tidigare skrivit en rad böcker. Memoarerna blir inte hans sista verk. Tvärtom. Nu jobbar han på nya, än så länge hemliga, bokprojekt.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 18 av 18 I dag är Jessica Nordh pressansvarig hos Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Till vänster går pressekreteraren Agnes Stuber, vars fotokompetens har varit viktigt för partiets sociala medier.
Foto: Lisa Mattisson