Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/jordskalv-stangde-kirunagruvan/

SVERIGE

Jordskalv stängde Kirunagruvan

Centrala Kiruna med Kirunagruvan i bakgrunden.
Foto: Erik Simander

Ett jordskalv med en magnitud på 2,2 skakade Kiruna under natten mot fredagen. Kirunagruvan stängdes initialt, men öppnades igen under morgonen.

TT Text

LKAB uppger i ett pressmeddelande att en seismisk händelse inträffade strax efter klockan 04 på fredagen. Gruvan stängdes tillfälligt för att säkra området, men öppnades igen klockan 06.30.

Ingen person uppges ha kommit till skada.

– Det kändes i centrala staden ganska mycket, säger Ulrika Huhtaniska, kommunikatör på LKAB, till Aftonbladet.

Enligt Ulrika Huhtaniska inträffar skalv i gruvan oftast i samband med nattliga sprängningar, då berget är som mest känsligt för rörelser.

Så sent som den 30 augusti inträffade ett skalv med samma magnitud i gruvan. Inte heller då rapporterades några personskador.

Ämnen i artikeln

Kiruna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt