Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 14:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/judiska-forsamlingen-vi-vill-inte-ha-vackra-floskler/

SVERIGE

Judiska församlingen: ”Vi vill inte ha vackra floskler”

Bild 1 av 2 Rabbin Moshe-David HaCohen bad en bön i synagogan i centrala Malmö på tisdagen, inför förintelsekonferensen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild 2 av 2 ”Ofta glöms det bort att prata om judiskt liv som något positivt som skänker glädje och inspiration”, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det ska kosta pengar. Vara konkret. Och långsiktigt. I judiska församlingen i Malmö hoppas medlemmarna att förintelsekonferensen på onsdagen resulterar i handling – snarare än fina ord.

– Det får inte bara bli ett möte där man signalerar sin godhet, säger informationschef Fredrik Sieradzki.

Säkerhetsapparaten är enorm. Bombtekniker, sökhundar, hundratals poliser. Synagogan i centrala Malmö har byggts in bakom avspärrningar, kravallstaket och metalltak. Insatsstyrkan är på plats. Militärfordon står utplacerade på gatorna och i luften surrar en enträgen polishelikopter.

Men innanför säkerhetskontrollerna i synagogan råder feststämning. Män i kostym och damer i vackra klänningar och kavajer hälsar på vänner och bekanta. I bänkraderna surras det förtroligt om vem som är gift med vem, någon som flyttat och fått en ny bebis. Men också antisemitismen i Malmö diskuteras.

– Det är en fin tillställning, men kommer det verkligen att hända något? undrar en av församlingsmedlemmarna.

Säkerheten är rigorös. Poliser är placerade på taken på byggnader runt synagogan.
Säkerheten är rigorös. Poliser är placerade på taken på byggnader runt synagogan. Foto: Anders Hansson

När Malmös judiska församling tillsammans med Judiska centralrådet och Judiska världskongressen (WJC) på tisdagseftermiddagen bjöd in statsminister Stefan Löfven (S), gäster på Malmöforumet och församlingsmedlemmar, var det för att hylla judiskt liv i Sverige.

Men flera av talarna, däribland Ronald S. Lauder, ordförande för Judiska Världskongressen, pratade också om en växande antisemitism.

– Antisemitismen har inte försvunnit, den har vuxit i världen, säger Ronald S. Lauder i sitt tal.

På första raden i synagogan satt överlevande efter Förintelsen. Det arbete de lagt ner på att prata och berätta hyllades särskilt. Inte minst av statsminister Stefan Löfven, som dagen till ära bar en vinröd kippa med silvermönster.

– Vi måste fortsätta minnas alla de liv som aldrig fick levas. Alla bröllop som aldrig blev av, alla barn och barnbarn som inte blev födda, säger Stefan Löfven.

Hans tal möttes av kraftiga applåder. Nu hoppas många från judiska församlingen i Malmö att onsdagens konferens med världsledare faktiskt leder till förändring.

Statsminister Stefan Löfven (S) höll tal under besöket i synagogan i centrala Malmö på tisdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll tal under besöket i synagogan i centrala Malmö på tisdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi vill inte ha vackra, svepande floskler, utan att det blir något konkret av det hela. Något som kostar pengar, som innebär ansträngning och tid. Det får inte bara bli ett möte där man signalerar sin godhet, säger församlingens informationschef Fredrik Sieradzki.

Regeringen har inför Malmöforumet aviserat flera satsningar för att bekämpa hatet mot judar och andra minoriteter.

– För Sveriges del hoppas vi att de åtgärder som regeringen aviserat blir av och att vi ser en långsiktighet i det här arbetet, säger Fredrik Sieradzki.

Trots många svåra ämnen blev evenemanget i synagogan något av en högtidsstund. När Malmöbandet Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye spelade verkade många andas lite lättare. Polishelikopterns surrande i bakgrunden hördes inte längre.

Det var också tanken med evenemanget i synagogan, menar Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Att visa på nyanserna.

– Ofta glöms det bort att prata om judiskt liv som något positivt som skänker glädje och inspiration. Det är inte bara något som ska förknippas med hot och hat, säger Aron Verständig.

Ämnen i artikeln

Förintelsen
Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt