Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kalix-kommun-snart-i-kapp-efter-it-attacken-i-december/

SVERIGE

Kalix kommun snart i kapp efter it-attacken i december

Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix

Kalix kommun har nu fått ordning på i stort sett alla system som slogs ut i hackarattacken för fyra veckor sedan. Notan för haveriet landade på drygt två miljoner kronor, men kommunen övervägde aldrig att betala lösen.

– Vi gjorde tre års uppgraderingar av it-systemen på tre veckor, säger kommundirektören Maria Henriksson.

De direkta kostnaderna för utpressningsattacken den 16 december – där samtliga datasystem i Kalix kommun slogs ut, något som påverkade allt från hemtjänsten och ekonomisystemen till ventilationssystem – landade på två miljoner kronor i konsultkostnader. De blev extra höga på grund av att jobbet utfördes under två helger.

Men den största kostnaden berodde på att kommunen förbättrade säkerheten och tidigarelade investeringar som ändå skulle ha gjorts de kommande åren, berättade kommunledningen under en digital presskonferens på fredagen.

Fortfarande är inte riktigt allt åtgärdat.

– Det ser betydligt ljusare ut än för bara någon vecka sedan. Alla primära system är uppe, ekonomisystemet kom igång i går och vi kämpar mot klockan inför den 17 januari när bokslutet ska göras. Ärendesystemet börjar se ut att vara klart. Vi åkte på ett bakslag när skolan kom tillbaka, vi trodde att skolans system var mer intakt än det var, men det var 300 persondatorer som behövde gås igenom, och då hade vi redan gjort 600, säger kommundirektören Maria Henriksson.

Fortfarande är inte alla system uppe på gymnasieskolan, och ”det är små saker som krånglar hela tiden”, förklarar hon.

Trots att alla it-system slogs ut lyckades kommunen hålla igång verksamheterna, och vanliga medborgare märkte inte så mycket av haveriet – biblioteken och badhuset kunde hålla öppet.

Men de anställda fick gå tillbaka till ”som det var på 80- och 90-talet” och sköta allting manuellt.

Enligt Maria Henriksson kom kommunen till insikt att de behöver investera mycket mer i datasäkerhet.

– Men det handlar också om att stärka individers kunskap. Om jag inte loggar ut eller har ett enkelt lösenord är jag kanske största länken till att det kan gå fel. Vi måste stärka våra kunskaper och våra system.

Samtidigt går det aldrig att bygga bort problemen så att det aldrig kan hända igen, men man måste bestämma var man lägger ribban och fundera på driftsbudgetar. Det är Maria Henrikssons tips till andra kommuner.

Nu finns det en god uppfattning om hur hackarna tog sig in, men det är en del av polisutredningen som kommunen inte kommenterar. Stabschefen pekar dock på att det är organisationer med mycket stora resurser och datasystem bakom sig som står bakom attackerna. Branschen omsätter hundratals miljarder dollar årligen.

Enligt Maria Henriksson övervägde kommunen aldrig att betala någon lösesumma, så det finns ingen uppgift om hur stor den var.

– Ja för oss var det självklart från första stund, en kommun betalar inte. Vi hade kunskap om att det inte lönar sig att betala för då är man villebråd igen för nya attacker. Det var aldrig ett alternativ.

Läs mer:
Hackarattacken tvingar Kalix att använda pappersbrev

Ämnen i artikeln

Norrbotten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt