Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kallor-inifran-darfor-tappade-polisen-kontrollen-under-paskupploppen/

SVERIGE

Källor inifrån: Därför tappade polisen kontrollen under påskupploppen

En polisbuss attackerades i Sveaparken i Örebro. Poliser som saknade specialistutbildning ville rycka in och stötta sina kolleger under upploppen men fick nej, med hänvisning till att det var för farligt.
Foto: Pavel Koubek/TT

Polisbilar körde fast. Kolleger hamnade på efterkälken. Poliser förbjöds hjälpa till när det blev för farligt. Och förstärkning kallades in först när krisen var ett faktum.

DN har tagit del av intern dokumentation och talat med poliser som arbetade under påskupploppen. De vittnar om panikåtgärder under Rasmus Paludans turné.

– Det är lätt att begrava problemet i bristande underrättelser, eftersom det är det hemligaste vi har, säger en av poliserna med lång erfarenhet av att leda insatser.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.