Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kanda-svenskar-anmaler-sveriges-flyktinghantering/

Sverige

Kända svenskar anmäler Sveriges flyktinghantering

Människorättsjuristen Parul Sharma.
Människorättsjuristen Parul Sharma. Foto: Emma Eriksson

Kampanjen ”Håll ihop Sverige” anmäler regeringen till FN, för grova systematiska brott mot mänskliga rättigheter. En rad kända svenskar står bakom uppropet om att de ensamkommande flyktingbarnen och ungdomarna från 2015 ska få stanna.

– Sverige låtsas bara vara en humanitär stormakt, säger människorättsjuristen Parul Sharma.

Över 12.000 namnunderskrifter har kommit in genom uppropet om att de ensamkommande ungdomarna som kom till Sverige i samband med flyktingvågen 2015 ska ges flyktingamnesti, och få stanna i Sverige.

Den 25 september uppvaktade nätverket bakom kampanjen ”Håll ihop Sverige” justitieministern. Uppropet har flera kända svenskar som ambassadörer, bland andra förre ärkebiskopen K-G Hammar, regissören Suzanne Osten, Karin Nyman (Astrid Lindgrens dotter), författaren och debattören Anders Wijkman, artisten Silvana Imam, författaren Agneta Pleijel och barnboksillustratören Marit Törnqvist, för att nämna några.

Nu går de vidare och ökar trycket på regeringen genom att anmäla Sverige till FN för ”grova och systematiska kräkningar” av en lång rad mänskliga rättigheter. Det handlar bland annat om brott mot asylrätten, rättsäkerhetsfrågor, brott mot garantin för en rättvis process, brott mot barnkonventionen och extrema väntetider.

Bild 1 av 4 Silvana Imam är en av dem som undertecknat uppropet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 4 Agneta Pleijel.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild 3 av 4 Suzanne Osten.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 4 Anders Wijkman.
Foto: Nicklas Thegerström

Det är människorättsjuristen Parul Sharma som arbetat med anmälan, som lämnas in den första oktober.

Hon understryker den svåra situation som många ensamkommande ungdomar – och numera unga vuxna – befinner sig i, som ett resultat av hur myndigheterna hanterat ärendena.

– Många av dem lider av posttraumatisk stress, är svårt deprimerade, många tar droger som självmedicinering och andra har hamnat i sexhandel eller begått självmord, något som svenska medier skrivit om i omgångar. Allt detta kommer att framgå av klagomålsförfarandet, som är ett vittnesmål å de ensamkommandes vägnar, säger Parul Sharma.

Hon är också mycket kritisk till att Migrationsverket utvisar ungdomar och unga vuxna till Afghanistan, som räknas som ett av världens farligaste länder – i många fall handlar det om killar som aldrig bott i Afghanistan, utan är uppvuxna i Iran.

– De har inga kontakter eller nätverk i Afghanistan, det är ren skräck för dem att utvisas dit. Sveriges regering måste förstå att vi inte kan göra så mot livrädda och skyddsbehövande individer, det är omänskligt.

Hon hoppas att anmälan ska leda till en granskning av den svenska politiken och att FN tillrättavisar den svenska regeringen.

Enligt Sharma har de ensamkommande ungdomarnas belägenhet gjort att många lämnat Sverige för att försöka få asyl i framför allt Frankrike och Tyskland, där en del fått det.

Samtidigt är det mycket stor press på dem som fått tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige för att skaffa sig en gymnasieutbildning. För att inte åka ut ur landet måste de dels klara plugget, men också få ett fast jobb inom sex månader efter examen. Bostad måste de ordna själva.

– Om man ska vara konspiratorisk skulle man säga att det regeringen gjort hittills är att försöka sätta krokben för dessa pojkar så att de inte ska kunna stanna. Det är också oklokt ur ett bredare samhällsperspektiv. Många har klarat gymnasiet bra och gått yrkeslinjer inom fordon, teknik och vård, där vi behöver arbetskraft. Samhällsekonomiskt är det komplett galet att utvisa dem.

Enligt Parul Sharma är ett av syftena med att anmäla Sveriges regering att skapa opinion.

– Sverige har länge levt på ett anseende i omvärlden om att vara en humanitär stormakt. Vi vill att regeringen ska ändra sig och sluta att sätta krokben för de här ungdomarna och unga vuxna.

I samband med flyktingkrisen 2015 kom det drygt 35.000 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige. Omkring 12.000 har ansökt om att få tillfälligt uppehållstillstånd för att utbilda sig på gymnasiet, och hösten 2019 hade drygt 7.300 beviljats sådana.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt