Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/katter-ska-registreras-med-ny-e-tjanst/

SVERIGE

Katter ska registreras med ny e-tjänst

Foto: Alexander Mahmoud

Från och med 2023 införs krav på att alla katter måste vara märkta och registrerade.

Jordbruksverket kommer därför lansera en e-tjänst där kattägare kan registrera sina djur, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

TT Text

Från med i januari 2023 ska alla kattägare enligt en ny lag registrera sina katter hos Jordbruksverket, men verkets nya tjänst – som är under utveckling – kommer inte att vara redo att användas förrän i mitten på januari, enligt tidsplanen.

”Vi får många frågor från kattägare som vill veta hur de ska göra. Det kommer alltså inte vara möjligt för dem att registrera sin katt hos Jordbruksverket innan mitten av januari 2023. Det alla kattägare däremot kan göra redan nu är att förbereda sig, genom att id-märka sina katter om de inte redan har gjort det”, säger Anders Elfström i pressmeddelandet.

Märkning av katter görs med chip eller tatuering hos en veterinär eller med chip hos någon annan godkänd id-märkare.

Den är nödvändig för att kunna registrera katterna med Jordbruksverkets nya tjänst.

I likhet med hur det fungerar med hundregistret kommer kattägaren behöva betala för att använda tjänsten. Det är pengar som sedan ska gå till att förvalta och utveckla registret, skriver Jordbruksverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt