Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 09:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/klart-med-ersattning-vid-biverkningar-for-samtliga-vaccin/

Sverige

Klart med ersättning vid biverkningar för samtliga vaccin

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alla i Sverige som vaccineras mot covid-19 garanteras ersättning vid eventuella biverkningar och skador oavsett om vaccinet ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Det har regeringen beslutat vid ett extrainsatt regeringssammanträde på torsdagseftermiddagen.

Läkemedelsföretaget Moderna, som tillverkar ett av de två preparat som godkänts för användning inom EU, omfattas inte av det svenska försäkringsskyddet. Det har de senaste dagarna inneburit att flera svenska regioner inte velat dela ut deras vaccin.

– Det är viktigt att försäkringsskyddet för den enskilde är starkt vid eventuella negativa följdverkningar av ett vaccin. Samma grundläggande principer som gäller för ersättning från Läkemedelsförsäkringen ska gälla för ersättning från staten, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Personer som har drabbats av skada till följd av vaccinering mot covid-19 ska i första hand få ersättning från Läkemedelsförsäkringen, enligt pressmeddelandet. Detta gäller dock endast för vaccin från läkemedelsföretag som är anslutna till Läkemedelsförsäkringen.

För det eller de vaccin som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen, avser regeringen att inom kort lämna ett lagförslag till riksdagen om en statlig ersättning som ska bygga på samma principer. Avsikten är att skyddet ska ligga på samma nivå som för vaccin som ingår i läkemedelsförsäkringen.

Den 6 januari godkände EU-kommissionen Modernas coronavaccin. Den första försändelsen med omkring 11.000 doser har anlänt i Sverige och kommer nu att fördelas mellan regionerna.

Innan regeringens beslut var region Skåne och Uppsala tveksamma att börja använda vaccinet.

– I regionen kan vi leva med osäkerheten. Vi kan hantera ekonomiska risker. Men enskilda patienter kan inte leva med den osäkerheten. Utan försäkringslösning hänvisar man patienter till att söka skadestånd i domstol. Det kan bli krångligt, dyrt och besvärligt. Då överger man patienterna anser jag, sa Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Uppsala, till DN tidigare på torsdagen.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, är angelägen om att vaccinerna fortgår och att det görs det jämlikt i landet.

– Vi ser på det här ur ett smittskyddsperspektiv. Det är inte så att säkerheten är annorlunda i Modernas vaccin utan det här handlar om ersättningsfrågan i en situation om en skada uppkommer efter vaccinationerna, söger hon.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt