Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/klimataktivister-stoppar-trafiken-i-centrala-stockholm/

SVERIGE

Klimataktivister stoppade trafiken i centrala Stockholm

Bild 1 av 2 Trafiken i centrala Stockholm stoppas av en klimataktion på tisdagseftermiddagen. Polisen började efterhand bära bort aktivister från platsen
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Trafiken i centrala Stockholm stoppas av en klimataktion på tisdagseftermiddagen. Polisen började efterhand bära bort aktivister från platsen
Foto: Magnus Hallgren

Flera klimataktivister genomförde en aktion i korsningen Kungsgatan/Sveavägen i centrala Stockholm på tisdagen genom att stoppa trafiken med olika hinder. Händelsen orsakade långa köer. Vid 19-tiden hade polisen burit bort demonstranterna.

Aktionen inleddes strax efter klockan 16 på tisdagen och har skapade långa bilköer på Kungsgatan. Aktivisterna byggde bland annat upp ställningar av trä i korsningen. Trafiken stoppades helt fick ledas om och enligt Trafikverket var påverkan på biltrafiken mycket stor.

Polis på plats vid korsningen Sveavägen/Kungsgatan.
Polis på plats vid korsningen Sveavägen/Kungsgatan. Foto: Magnus Hallgren

– Trafiken är påverkad. Vi har utdelat en ordningshållande befallning till de personer som uppehåller sig i korsningen. De har fått en befallning att lämna platsen inom en viss tid. Om de inte flyttar på sig kommer de att bli flyttade på, sade Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson tidigare på tisdagen.

Flera personer har kedjade fast sig i hindren som placerats ut för att hindra trafiken, medan andra satte fast sig med hjälp av buntband eller limmade fast sina händer på hindren eller i gatan.

Aktionen orsakar långa köer i eftermiddagstrafiken.
Aktionen orsakar långa köer i eftermiddagstrafiken. Foto: Magnus Hallgren

Vid 18-tiden på kvällen meddelade polisen att trafiken var delvis igång igen, men att de fortfarande försökte få bort de som limmat fast sig i marken.

– Viss trafik kan passera men det är inte som det brukar. Vi har också poliser på plats som dirigerar om trafiken så att den kan ta andra vägar, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Ett kortare stopp av trafiken orsakades också vid korsningen Sveavägen/Odengatan tidigare under eftermiddagen. De personer som hindrade trafiken där kommer rapporteras för hinder i trafik, uppger polisen.

Vid 19-tiden meddelade polisen att de sista personerna var bortburna från platsen och vid 20-tiden rullar trafiken som vanligt, enligt Trafikverket.

Bakom aktionen står gruppen Extinction Rebellion.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt