Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/klimataktivister-vaxlar-upp-med-olagliga-aktioner-vill-egentligen-inte-stora-folk/

SVERIGE

Klimataktivister växlar upp med olagliga aktioner: ”Vill egentligen inte störa folk”

2 min 18 sek. Drygt ett 50-tal klimataktivister har rapporterats för brott i Stockholm den senaste veckan – själva ser de gerillaverksamheten som livsnödvändig.

Civil olydnad har blivit en allt vanligare metod för klimatrörelsen. I veckan har trafiken i centrala Stockholm lamslagits av flera olagliga aktioner. Drygt ett 50-tal aktivister har rapporterats för brott – själva ser de gerillaverksamheten som livsnödvändig.

– Vi står inför det största existentiella hotet någonsin, säger Extinction Rebellions talesperson Elvin Landaeus Csizmadia som själv släpades bort av polis.

I Kungsträdgården i centrala Stockholm står aktivister i cirklar och planerar nästa drag. En mindre grupp fipplar med pappersbuntar och diskuterar strategier, i en annan samling hålls en genomgång om hur man agera när man blir gripen av polisen. Personerna som samlats för att demonstrera mot klimatet är i alla olika åldrar, från skolkande tonåringar till pensionärer och pappor med barnvagnar.

I veckan har organisationen Extinction Rebellion haft Kungsträdgården som ett slags högkvarter. Här har de samlats för att diskutera strategier för sina aktioner.
I veckan har organisationen Extinction Rebellion haft Kungsträdgården som ett slags högkvarter. Här har de samlats för att diskutera strategier för sina aktioner. Foto: Magnus Hallgren

Redan i måndags drog klimatrörelsen Extinction Rebellion igång sin ”aktionsvecka”, genom att blockera övergångsställen i centrala Stockholm, men då utan att orsaka mer än ett par minuters köer. Polisen kunde med lätt hand fösa bort de flesta demonstranterna och de som vägrade flytta på sig lyftes bort direkt. Men måndagens småstök var egentligen bara uppvärmningen för den stora aktion som gruppen planerade att utföra dagen därpå.

De senaste månaderna har flera klimataktioner med civil olydnad genomförts i Stockholm. Tidigare i år åtalades fyra aktivister från Extinction Rebellion för aktioner som hindrat flygtrafiken på Arlanda. I början av april anhölls fyra aktivister från gruppen Återställ våtmarker, efter att ha limmat fast sig i vägbanan på Lidingö.

Foto: Magnus Hallgren

Håkan Thörn är professor i sociologi vid Göteborgs universitet och forskar om proteströrelser. Han säger att metoden fått en renässans inom miljörörelsen under de senaste åren.

– Det är en handlingsform som gått i konjunkturer och som var väldigt vanlig på 80-talet. Nu ser vi en ny våg sedan 2019. Det är en metod som är väldigt öppen och som drar till sig uppmärksamhet. Med civil olydnad finns en dramaturgi som också fångar mediernas intresse, säger han.

Hur framgångsrik den civila olydnaden är för klimatrörelsen är svårt att säga, enligt Håkan Thörn. Han tror att grupperna som utför dessa aktioner riktar sig mot en ”sovande opinion” snarare än direkt till politikerna.

– Man lyfter ofta fram exempel där civil olydnad fått effekt, som exempelvis Greenpeace på 80-talet som lyckades skapa opinion. Men det beror mycket på den specifika kontexten. Civil olydnad övertygar inte de som inte känner sympati för deras hållning, men kan mobilisera en passiv opinion.

En SL-buss tränger sig igenom klimaktaktivisternas blockad i korsningen Hamngatan/Norrlandsgatan på tisdagsmorgonen.
En SL-buss tränger sig igenom klimaktaktivisternas blockad i korsningen Hamngatan/Norrlandsgatan på tisdagsmorgonen. Foto: Magnus Hallgren

Elvin Landaeus Csizmadia bor i Skåne men har under de senaste veckorna, som talesperson för Extinction Rebellion, varit runt i landet för att föreläsa och planera inför aktionsveckan i huvudstaden.

– Vi vill egentligen inte störa folk men vi ser att frågorna om klimatet inte lyfts i tillräckligt hög utsträckning. Politikerna gör ingenting och media kommunicerar inte tillräckligt tydligt om klimatkrisen, säger han när DN möter upp honom innan gruppens första aktioner ska dra igång.

Hur ser du på att ni kan hindra exempelvis blåljusfordon att ta sig fram?

– Vi ser ju att vi står inför det största existentiella hotet någonsin, man ska inte lyssna på oss aktivister, man ska lyssna på forskarna och experterna.

Foto: Magnus Hallgren

Redan på måndagen grips han två gånger av polisen – och han kommer att låta sig bli gripen igen.

På tisdagen är allt planerat i minsta detalj. Det är nu hela korsningen Sveavägen/Kungsgatan ska blockeras.

– Vi behöver ungefär tre minuter för att få grejerna på plats, jag tänker att polisen har koll på ungefär när och var vi planerar aktionen vid det här laget, säger Elvin Landaeus Csizmadia.

Minuterna innan protestaktionen drar igång är stämningen sammanbiten. Polisen är redan på plats med minst en piketbuss och ett gäng dialogpoliser, samtidigt samlas stora grupper av demonstranter på trottoarerna.

Elvin Landaeus Csizmadia, talesperson för Extinction Rebellion, släpas bort från gatan av polis.
Elvin Landaeus Csizmadia, talesperson för Extinction Rebellion, släpas bort från gatan av polis. Foto: Magnus Hallgren

Som på en given signal rusar tiotals människor ut i korsningen och placerar ut ställningar av trä. En rosa båt dras ut på vägen från ett bilsläp, varpå ett gäng aktivister kedjar fast sig i relingen och i båtens akter och för. En tub med lim går laget runt och en del aktivister klistrar fast handflatorna i gatan eller i båten.

Efter en stund lyfts en handfull aktivister bort från gatan av polis, men inga större försök görs för att lösa upp den icke tillståndsgivna demonstrationen under den första timmen – samtidigt som köerna ringlar sig långa och trafiken dirigeras om.

Elvin Landaeus Csizmadia beskriver tisdagens aktion som en succé där alla planerade drag klaffade.

– Det har gått över förväntan. Jag tror inte riktigt att polisen var beredda. Vi kommer inte flytta oss frivilligt innan våra krav är mötta, att staten slutar subventionera fossilindustrin, och det lär inte hända i dag.

Bild 1 av 3 Klimataktivisterna skapade snabbt stora trafikstörningar med den rosa båt som man tagit med sig.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren

Strax efter klockan 19 hade polisen flyttat på de sista aktivisterna. Mats Eriksson vid Stockholmpolisen säger att ett 50-tal personer rapporterades för brott i samband med tisdagens klimataktion, totalt under veckan rör det sig om ett 60-tal.

– Det var omfattande störningar och de hade gjort det svårt för oss. Många hade limmat fast sig, det krävdes mycket aceton.

Varför ingrep inte polisen tidigare?

– Vi gör så gott vi kan för att trafiken ska kunna återgå, samtidigt kan vi inte göra våld på personerna som sitter där. De har rätt att uttrycka sina åsikter, säger Mats Eriksson.

Hade ni kännedom om att det var en större aktion som skulle äga rum?

– Vi har kunskap om att de ska demonstrera under veckan. Sen så har vi de resurser vi har, vi skickar så mycket som vi kan avvara till en sån här händelse. Vi har prioriteringar att rädda liv och hälsa.

En klimataktivist bärs bort från korsningen Sveavägen/Kungsgatan.
En klimataktivist bärs bort från korsningen Sveavägen/Kungsgatan. Foto: Magnus Hallgren

Bland allmänheten i Stockholm går åsikterna om Extinction Rebellion isär. En del uppmuntrar aktivisterna, medan andra ogillar deras metoder. Tanja Rasmusson går förbi Humlegården där aktivisterna samlats. Hon tycker att det är fantastiskt med engagerade människor, men att det i detta fall blir kontraproduktivt.

– Det är inte helt genomtänkt.

Läs mer: Därför bryter psykologen och kommunpolitikern mot lagen i klimatkrisens namn

Ämnen i artikeln

Klimatet
Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt