Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kol-kan-ta-kal-pa-illaluktande-blojor/

SVERIGE

Kol kan ta kål på illaluktande blöjor

Luktmolekylen para-kresol kan vara lösningen på illaluktande blöjor, visar ny forskning.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett särskilt slags aktivt kol kan användas för att dra till sig illaluktande molekyler ur urin. Resultatet skulle kunna vara ett slut för kissluktande blöjor och inkontinensskydd.

TT Text

Nu för tiden är blöjor så effektiva att de kan suga upp ganska stora volymer av vätska innan de behöver bytas. Det gäller både barnblöjor och inkontinensskydd, det vill säga vuxenblöjor. Men problemet är då i stället att de luktar illa. Något som kan inträffa ganska snabbt.

Nu har Isabelle Simonsson, forskare vid Göteborgs universitet hittat en möjlig väg att bli kvitt obehaglig kisslukt. I sin avhandling har hon visat att genom att använda ett aktivt kol, som manipuleras på ett särskilt sätt, hålls lukten kvar i blöjan i stället för att åka ut i luften.

– Jag har tittat på en viss luktmolekyl som luktar riktigt illa och starkt. Det är den man känner i viss grisuppfödning och i häststall, säger Isabelle Simonsson.

Luktmolekylen heter para-kresol och är ett organiskt och flyktigt kolväte. Att det är flyktigt innebär att det lätt sprider sig runt i luften. Genom att en klä en yta, till exempel en blöja, med en viss sorts aktivt kol binds luktmolekylerna i urinen. Resultatet blir att den obehagliga lukten inte sprids.

– Vi har upptäckt att det aktiva kolet som är mer hydrofobiskt, alltså stöter bort vatten, var det som mest effektivt drog åt sig luktmolekylen para-kresol, säger Isabelle Simonsson.

Aktivt kol har länge använts bland annat i dammsugare och köksfläktar för att ta bort lukt. Det är producerat av naturliga material, säkert att använda nära huden och inte speciellt dyrt. Sammantaget gör det tekniken till ett praktiskt användbart alternativ. Tillverkare skulle helt enkelt kunna lägga in ett lager av materialet i blöjan, menar Isabelle Simonsson.

– Jag räknade ut att det skulle räcka med ungefär ett halvt gram per blöja för att hålla kvar lukt i 12 timmar. Det skulle bli en kostnad på ungefär 40 öre per blöja.

I sin forskning har hon fokuserat på inkontinensskydd som ofta används längre än barnblöjor. Men Isabelle Simonsson ser att det finns möjligheter inom andra områden som till exempel mensskydd.

– Där är det andra ämnen som luktar än urin men aktivt kol är bra på att ta upp många olika luktmolekyler.

Men aktivt kol är svart och frågan är om världen är redo för det?

– Man kan fråga sig om går det att sälja en blöja som är svart, säger Isabelle Simonsson.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Vetenskap
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt