Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kommer-sakert-ligga-henne-i-fatet-nar-hon-ska-prata-om-lag-och-ordning/

SVENSK POLITIK

”Kommer säkert ligga henne i fatet när hon ska prata om lag och ordning”

Under fredagen accepterade KD:s partiledare Ebba Busch ett strafförläggande på villkorlig dom och böter, efter att ha erkänt grovt förtal mot ett tidigare ombud i tvisten om en bostad utanför Uppsala.
Under fredagen accepterade KD:s partiledare Ebba Busch ett strafförläggande på villkorlig dom och böter, efter att ha erkänt grovt förtal mot ett tidigare ombud i tvisten om en bostad utanför Uppsala. Foto: Alexander Mahmoud

Att en sittande partiledare döms för brott är närmast unikt i Sverige. Vad Ebba Buschs erkännande av grovt förtal kan få för konsekvenser för opinionssiffrorna är därmed svårbedömt, menar statsvetare.

– Men det är säkert något som kommer ligga henne och KD i fatet varje gång de ska prata om lag och ordning, säger Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs Universitet.

Flera politiker har dömts för brott genom åren, men att det händer för en sittande partiledare är mycket ovanligt. Peter Esaiasson, statsvetare vid Göteborg Universitet som forskat om politiska skandaler, kan bara komma på ett par historiska exempel: När Socialdemokraternas ordförande Per-Albin Hansson dömdes för misshandel i slutet av 20-talet, för att ha klippt till en sergeant som kritiserat nedskärningar inom försvaret, och Bondeförbundets partiledare Gunnar Hedlund som dömdes för skattebrott i början av 50-talet.

Brottsutredningar inleddes mot Gudrun Schyman medan hon fortfarande var partiledare för Vänsterpartiet, men hon erkände skattebrott först efter att hon avgått 2003.

Just skattebrott, tillsammans med alkoholrelaterade brott, brukar vara bland de vanligast förekommande utredningarna, menar Peter Esaiasson.

– Förtalsbrott är ju något annat – det brukar väl snarare vara tvärtom, att det är politikerna som får andra fällda för förtal, säger han.

Vilka politiska konsekvenser det kan få för Kristdemokraterna och Ebba Busch själv är svårt att bedöma, menar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det är ofta tajmningen som avgör, och så här i semestertider är det nog många som har tankarna på annat. Jag vet inte hur mycket hon själv har kunnat styra över tidpunkten för den här nyheten men läget får i alla fall ses som ganska tacksamt nu, säger han.

Eftersom det handlar om ett ärende som varit omskrivet en längre tid kan det vara fördelaktigt att få ett snabbt avslut på historien och hoppas att nyheten snart blåser över, menar han, men påpekar samtidigt att det säkerligen är något som politiska meningsmotståndare kommer att återkomma till i framtiden.

– Kriser tenderar att bli större om de krockar med partiets ideologi. Och KD profilerar sig ju gärna inom lag och ordning, ett moralkonservativt parti som ofta pratar om medborgardygd och vikten av att göra rätt för sig i Sverige.

– Den största effekten det här kan få ur ett strategiperspektiv är väl om KD skulle känna att de måste fokusera på andra frågor framöver, och överlåta brott och straff till Moderaterna till exempel.

Det är inget som kan hota hennes position som partiledare?

– Hon har ju en ganska stark ställning inom partiet samtidigt som det kanske inte finns så många alternativ. Hade det funnits en intern kritik mot henne sedan tidigare hade det kanske varit en annan sak, men i nuläget är hon ju väldigt populär, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Kontroversiellt att Busch försvarar lagbrott

KD-toppen: Starkt stöd internt för Ebba Busch

KD-ledaren erkänner grovt förtal – men anser sig vara oskyldig

Ämnen i artikeln

Ebba Busch
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt