Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kommunen-puss-pa-forskolebarns-kind-var-en-krankning/

SVERIGE

Kommunen: Puss på förskolebarns kind var en kränkning

Pappan såg när en förskoleassistent pussade hans treåriga barn på kinden och anmälde händelsen. Illustrationsbild.
Pappan såg när en förskoleassistent pussade hans treåriga barn på kinden och anmälde händelsen. Illustrationsbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Göteborgs stad slår i en utredning fast att den förskolepedagog som pussade en treåring på kinden kränkte pojken.

Enligt Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik, hade utfallet sannolikt varit annorlunda om det rört sig om en kvinnlig pedagog.

– Män har ögonen på sig av förskolan och det är väldigt trist, säger hon.

Det var för ungefär en månad sedan som pappan till barnet såg hur en förskoleassistent höll om barnet och pussade treåringen på kinden. Pojken hade under en tid varit ledsen vid lämning på förskolan, varför pappan gick tillbaka den dagen för att se så att allt var okej.

– Min son har, så att säga, ryggen mot pedagogen, och pedagogen sträcker sig över hans axel och börjar pussa på hans kind. Jag uppfattar det som väldigt intimt eftersom han drar min son mot sig, kramar honom samtidigt som han liksom börja pussa på honom, sade pappan i en intervju med P4 Göteborg som först rapporterade om händelsen.

Göteborgs stad är nu klar med den internutredning som inleddes efter att pappan anmält händelsen. I utredningen, som DN har tagit del av, slår kommunen fast att det rör sig om en kränkning av pojken: ”Pedagogen har brustit i sitt ansvar att förhålla sig professionell i sitt uppdrag samt att följa förskolans integritetspolicy”, skriver kommunen i utredningen.

– Nu har vi utrett ärendet och konstaterat att det är en kränkning som ägt rum. Det här ger ju inte bara avtryck på den här förskolan utan det här är något som vi lyfter generellt. Det här belyser vikten av att vi måste jobba med de här frågorna hela tiden. Vi arbetar alltid för att skapa en sån miljö så att alla barn är trygga i förskolan, säger Annika Samuelsson Lovén, utbildningschef på Förskoleförvaltningen Göteborg.

Annika Samuelsson Lovén, utbildningschef på Förskoleförvaltningen Göteborg.
Annika Samuelsson Lovén, utbildningschef på Förskoleförvaltningen Göteborg. Foto: Lo Birgersson/AFP

Lärarförbundet har tidigare sagt att situationen är svårbedömd och att flera medlemmar reagerat med förvåning när man hörde om att pedagogen stängts av.

– Det står tydligt i läroplanen att vår personal ska värna om barns integritet, lära barn att hitta egna sätt att förklara var just deras gräns går nånstans. Det är ju en balansgång förstås, personal behöver vara varm och kunna trösta barnen, lyfta upp barn och vara nära. Men jag står fast vid att det är ett olämpligt agerande att gå så långt som till en puss, säger Annika Samuelsson Lovén.

Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, säger att pedagogens kön har betydelse för om ett ärende på förskolan ens blir anmält.

– Det är hemskt att det blir så här för att det innebär att killar knappt vågar sätta barnet i knät i förskolan, på grund av rädsla över att vi ska missuppfatta det. Det är klart att om barnet värjer sig och inte vill bli pussad på kinden så får man ju liksom sluta upp med det, men jag tycker det har gått för långt åt det ena hållet, så att man tolkar det som om det är någonting negativt.

Hon är noga med att inte uttala sig om det enskilda ärendet, men säger att om det hade varit en kvinna som gjort samma sak så hade det inte blivit anmält.

– Antagligen inte. Män har liksom ögonen på sig av förskolan och det är väldigt trist, vi vill ju ha män i förskolan och många barn behöver manliga förebilder, säger Ingrid Pramling Samuelsson.

Annika Samuelsson Lovén på Förskoleförvaltningen säger att det finns få män i förskolan, men att hon inte ser någon skillnad i de kränkningar man får in till förvaltningen.

– Och om jag tittar på utredningen kan jag inte se att det är någon skillnad på om det är en man eller kvinna, utan vi är ju skyldiga att skyndsamt utreda och göra bedömningar i varje enskilt fall och då ska inte det har någon betydelse, säger hon.

Enligt kommunens åtgärdstrappa har samtal förts med pedagogen och från förskolans sida är nu händelsen åtgärdad. Däremot är pedagogen fortsatt avstängd från arbetet, eftersom han utreds av polisen i ett annat ärende.

– Vi har fått andra uppgifter under utredningen. Eftersom det är sekretess kring individärendet så kan jag inte gå in på vad den förlängda avstängningen gäller, men det är en annan process som kommer parallellt och därför är inte medarbetaren tillbaka på arbetsplatsen, säger Annika Samuelsson Lovén.

Läs mer nyheter från Västsverige här.

Ämnen i artikeln

Skolan
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt