Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kommuner-larmar-uppgifter-om-barn-har-lackt/

SVERIGE

Kommuner larmar: Uppgifter om barn har läckt

Uppgifter om elever från ett drygt trettiotal kommuner har läckt efter att portalen Vklass blivit hackad.

TT Text

Enligt ett pressmeddelande som Järfälla kommun publicerat på sin hemsida rör det sig om namn, e-post, telefonnummer, smeknamn, klass och profilbilder.

– Det är jättetråkigt och jätteallvarligt att det har läckt uppgifter. Vi har gjort allt i vår makt och informerat alla våra kunder, även de som inte drabbats av läckan, säger Andreas Selling, vd på Vklass, till TT.

Hemsidan där uppgifterna laddades upp stängdes ned samma kväll. Polisen utreder intrånget och företaget kan inte ge mer information om hur läckan kan ha gått till.

Har ni haft tillräcklig säkerhet?

– Vi gör regelbundna granskningar, senast i somras, för att förhindra att sånt här sker. I övrigt kan jag inte uttala mig om säkerheten, säger Andreas Selling.

Kommunerna som drabbats har anmält det till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Vid tretiden hörde jag att vi fått in anmälningar från ett drygt trettiotal kommuner, säger Per Lövgren, pressansvarig på IMY.

Myndigheten får in ungefär 100 anmälningar i veckan och det är för tidigt att säga hur allvarlig läckan är, enligt Per Lövgren.

Det är heller inte bestämt om IMY ska göra en egen granskning utöver polisens utredning om dataintrång. Vid en sådan granskning kan den som bedöms vara ansvarig för att intrånget kunde ske behöva betala så kallade administrationsavgifter.

– Det är en form av böter kan man säga. Men vi vet inte vem som är ansvarig eller om något kunde gjorts annorlunda. Vklass har inte gjort något fel vad vi vet i nuläget, säger Per Lövgren.

Vklass är enligt företaget själva Sveriges mest använda lärplattform. Alla kunder har dock inte drabbats av läckan.

Ämnen i artikeln

Järfälla
Skolan
It-säkerhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt