Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kommunerna-dar-sd-ar-med-och-styr/

SVENSK POLITIK

Kommunerna där SD är med och styr

I Hörby styr Sverigedemokraterna ensamma sedan 2018.
I Hörby styr Sverigedemokraterna ensamma sedan 2018. Foto: Johan Nilsson/TT

Surahammar är den senaste kommunen där Sverigedemokraterna är med och styr. SD är nu en del av styret i sex av Sveriges kommuner.

Sölvesborg

Sverigedemokraterna styr tillsammans med Moderaterna, SoL-partiet Sölvesborg och Lister och Kristdemokraterna sedan 2018

När Kristdemokraterna och Moderaterna meddelade att de skulle styra Sölvesborg tillsammans med Sverigedemokraterna under namnet Samstyret var de medvetna om att de bröt mot sina partiers dåvarande riktlinjer. Samarbetet fortsatte dock, trots en skandal där bland andra Emilie Pilthammar (M), dåvarande ordförande i kommunfullmäktige, tvingades lämna styret efter en kontroversiell bildpublicering på Facebook som anspelade på gruppsex.

Bjuv

Sverigedemokraterna styr tillsammans med Moderaterna och Liberalerna sedan 2020

Sverigedemokraterna tog makten i det gamla S-fästet Bjuv tillsammans med Moderaterna i januari 2020. Detta efter att den tidigare koalitionen, som bestod av Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna fallit en månad tidigare när deras budget röstades ner i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna kunde då ta makten tillsammans med Moderaterna och två L-politiker, som senare kom att uteslutas på grund av detta.

Hörby

Sverigedemokraterna styr ensamma sedan 2018

I oktober 2018 stod det klart att SD fått sin första ordförande i en kommunstyrelse när Stefan Borg, som lett partiet till 35 procent av rösterna, valdes in. Det skedde efter att Sverigedemokraterna slutit en valteknisk samverkan med Moderaterna och Sveriges pensionärers intresseparti. Borg kom dock snabbt att avgå efter att en serie kontroversiella Facebookinlägg uppmärksammats av Expo, och han ersattes då av Cecilia Bladh in Zito. Sedan SD tog över styret har över 25 ledande tjänstemän lämnat kommunen, och kommunen uppmärksammades i samband med en konferens där två berusade toppchefer nakenbadade i en pool.

Staffanstorp

Moderaterna styr tillsammans med Sverigedemokraterna sedan 2018

I november 2018 meddelade Moderaterna och Sverigedemokraterna att man avsåg att styra Staffanstorp, som Moderaterna tidigare styrt på egen hand, tillsammans. Sedan dess har kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M), blivit ett ansikte utåt för de moderater som vill se ett utökat samarbete med Sverigedemokraterna. Då var samarbetet kontroversiellt, men enligt Sonesson själv är det i dag ingen från partiets ledning som längre hör av sig med frågor om samarbetet.

Svalöv

Sverigedemokraterna styr tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna sedan 2019

Svalöv stöddes efter kommunvalet 2018 av en minoritetskoalition bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Efter en serie interna konflikter sprack dock koalitionen i april 2019, och i juni samma år kunde Sverigedemokraterna ta makten tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Kommunstyrelsens ordförande blev Sverigedemokraten Teddy Nilsson, som då uppmärksammades för att han tidigare skrivit att han vill förbjuda Prideflaggan.

Surahammar

Moderaterna styr tillsammans med Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna sedan 2021

2018 kom Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet överens om att styra Surahammar tillsammans, men koalitionen höll bara fram till maj 2021. Detta efter att Socialdemokraterna efter en tids samarbetssvårigheter meddelade att Centerpartiet inte längre skulle få vara en del av koalitionen. Beskedet fick Centerpartiet att i stället bilda en ny allians tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna och i juni 2021 stod det klart att Surahammar stod inför ett maktskifte. Skiftet innebar att Surahammar för första gången någonsin inte skulle styras av Socialdemokraterna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt