Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kommuntoppen-startar-swishinsamling-for-elfattiga/

SVERIGE

Kommuntoppen startar Swishinsamling för elfattiga

Christian Sonesson (M) är kommunstyrelsens ordförande i skånska Staffanstorp.
Foto: Anders Hansson

Det offentliga klarar inte av att hjälpa människor i energikrisen.

Det tycker skånska kommuntoppen Christian Sonesson (M) som nu startat en swishinsamling till utsatta hushåll.

– Det finns människor som har det fruktansvärt just nu, som sitter och gråter hemma och inte vet hur de ska klara ut sin situation.

Christian Sonesson är moderat politiker och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Han är också en av de som hörts mycket i debatten om de höga elpriserna, bland annat genom att i skarpa ordalag kritisera regeringen som han menar har svikit vallöftet om ett högkostnadsskydd för elen.

I slutet av december gick Staffanstorps kommun också ut med att invånare som är ekonomiskt pressade kan få anstånd med ett betala fakturor för kommunal service.

– Men jag känner att jag inte kommer längre inom den biten. Och eftersom jag varit ute i de här frågorna så har det varit människor som har ringt till mig och skrivit till mig som berättat om sin situation, säger Christian Sonesson (M).

– Det har varit äldre människor som suttit med tolv-tretton grader i sina hem, det har varit barnfamiljer där barnen har fått ett block och en mugg i julklapp.

Under måndagen gick han ut på sin Facebooksida och berättade att han startat ett nytt bankkonto med tillhörande swishnummer, och uppmanade människor att skänka pengar som han kan ge vidare till personer han varit i kontakt med.

– Det är en stor vilja från människor i hela landet faktiskt att skicka swishbidrag. Det är allt från tio kronor och högre belopp, säger Christian Sonesson.

Vid lunchtid på tisdagen, ungefär ett dygn efter uppmaningen, hade det kommit in 62 000 kronor. Pengarna kommer Sonesson att distribuera till människor han varit i kontakt med som berättat om sin egen eller närståendes situation, säger han.

– Alla pengar ska gå oavkortat ut igen, det är inget som försvinner i någon administration. Jag samlar in lite pengar denna vecka och sen nästa vecka ska det vara noll på kontot igen.

När summan blev mycket högre än han trott tog han också kontakt med en pensionerad förvaltningsjurist som ska gå igenom alla in- och utbetalningar och ”intyga att allt gått rätt till”.

Ser du något problem i att du är kommunstyrelsens ordförande och gör det här?

– Nej, det gör jag inte. Jag tror det är bra, oavsett vad man arbetar med, att man också kan ägna sig åt välgörenhet. Oavsett om man är lärare, polis, förtroendevald, myndighetschef eller vad man nu är.

– Jag gör ju inte detta primärt i min roll som kommunstyrelsen ordförande, utan för att jag fått till mig vittnesmål från människor som har det väldigt svårt. Det har berört en.

Först att skänka till insamlingen var Christian Sonesson själv, men han vill inte berätta hur mycket utan säger att alla donationer är anonyma.

– Jag vill inte berätta någons summa.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Malmö

Ämnen i artikeln

Skåne
Staffanstorp
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt