Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kraftig-detonation-i-solna/

SVERIGE

Kraftig explosion i Solna: ”Trodde att en meteor slagit ned”

En teknisk undersökning pågick i fastigheten på fredagsmorgonen.
Foto: Roger Turesson

En kraftig explosion inträffade på torsdagskvällen i en trappuppgång i en bostadsfastighet i Huvudsta, Solna. Porten och trapphuset har fått skador och många fönster har krossats. Ingen person är dock skadad.

– Det var total kalabalik. Jag trodde först att en meteor slagit ner, det bara tjöt i öronen, säger en kvinna som bor i huset.

Det var vid 22.46 på torsdagskvällen som flera larm började komma in till polisen om den mycket kraftiga smällen i Huvudsta, Solna norr om Stockholm. Detonationen var så kraftigt att den hördes över stora delar av Solna och Stockholm.

– Min fru trodde att ett flygplan störtat, huset skakade och fönsterrutorna skallrade, säger Mats Lindström, som bor nästan tio minuters gångväg bort från den skadade fastigheten.

En kvinna i 30-årsåldern bor i huset hade precis gått och lagt sig när det smällde. Kvinnan, som precis kommit hem efter att ha varit ute med hunden, upplevde smällen så stark att hon trodde att det var en meteorit som fallit från himlen.

– Jag var övertygad om att huset skulle kollapsa när som helst, säger hon och beskriver hur hon fick ett jättehögt tryck i bröstet, hon kunde inte se någonting för det var damm överallt.

– Folk skrek och sprang ut i trappuppgången, ingen förstod någonting, säger hon när DN möter henne morgonen efter smällen.

”De flesta hade lämnat sina lägenheter utan ytterkläder, plånböcker och telefoner”, säger ”Sigge”.
Foto: Roger Turesson

Hela trapphuset och ingången till trapphuset har förstörts i explosionen. Även hissen och sju eller åtta lägenhetsdörrar har skadats. Lägenheterna i sig har klarat sig från större skador, uppger Stefan Gustafsson, restvärdesledare som jobbar för en samling försäkringsbolag, som inspekterat skadorna.

Flera fönster har gått sönder i lägenheter på andra våningsplan. Det finns också skador på fönstren i intilliggande bostadshus.

Initialt befarades strukturskador vilket är förenat med rasrisk, men sådana skador har kunnat uteslutas.

De drabbade, och många andra människor samlades utanför huset efter smällen. Polis var snabbt på plats. En äldre man som kallar sig Sigge beskriver det som kaotiskt.

– Ingen tog tag i någonting, vi fick ingen information. De flesta lämnade sina lägenheter utan ytterkläder, plånböcker och telefoner, berättar han.

Snacket började snabbt gå bland grannarna. Den senaste tiden har det varit hög polisnärvaro i området och många har gjort iakttagelser som tyder på att det förekommit allt mer omfattande narkotikahandel i området. Om det är kopplat till detonationen går inte att säga i nuläget.

– När jag tänker på att jag kom hem kanske bara tio minuter innan det small så inser jag ju att jag själv kunde ha råkat väldigt illa ut, säger den 30-åriga kvinnan.

Bild 1 av 2
Foto: Ulrika By
Bild 2 av 2
Foto: Ulrika By

De flesta av det 30-tal som evakuerades togs om hand av grannar, släktingar och vänner i närområdet, några fick hjälp av sina försäkringsbolag att ta in på hotell.

Polisen arbetade vid huset på morgonen.
Foto: Roger Turesson

Polisen kallade under natten in bombtekniker, de har nu avslutat sitt arbete. Det är ännu oklart vad det är som har exploderat och den kriminaltekniska utredningen pågår fortfarande. Enligt uppgifter till DN har en väska uppmärksammats utanför porten strax innan explosionen men om den har någon koppling till händelsen är oklart.

Polisnärvaron i området var på förmiddagen hög.

– Just nu förhör vi vittnen och kartlägger vilka eventuella övervakningskameror som finns i området, säger Caroline Westlund, lokalpolisområdeschef i Solna.

Caroline Westlund.
Foto: Ulrika By

Under fredagsförmiddagen utökades avspärrningarna kring fastigheten. Polis på plats hänvisade till att man behöver göra mer omfattande undersökningar. De boende bedöms kunna återvända till sina lägenheter under fredagskvällen.

– Jag skulle verkligen behöva komma åt mina mediciner, säger ”Sigge”.

Ingen är gripen efter händelsen, som rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Ämnen i artikeln

Solna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt