Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kraftig-explosion-i-radhusomrade-en-skadad/

SVERIGE

Sex personer anhållna efter kraftig explosion i radhusområde

43 sek. Kraftig explosion i radhusområde i Hässelby – en skadad.

En man har skadats i ett misstänkt sprängdåd vid ett radhus i Hässelby i nordvästra Stockholm under natten mot torsdagen. På adressen bor en anhörig till en ung man med gängkopplingar. Sex män har anhållits misstänkta för dådet.

– Vi trodde först att det var jordbävning, säger en kvinna som bor i området och väcktes av den kraftiga smällen.

Flera personer i Hässelby larmade under natten mot torsdagen om en hög smäll. När polis kom till platsen kunde man snabbt konstatera att något detonerat vid ett radhus. Det är omfattande skador på det drabbade huset. Även närliggande hus har stora skador.

Flera rutor på hus i närheten av det drabbade huset har krossats och det ligger bråte och träsplitter utspritt över ett stort område.

– I huset har det varit personer hemma. En av dem, en vuxen, har fått åka ambulanshelikopter till sjukhus. Han kunde prata med oss, men sjukvården har bedömt att han ska åka till sjukhus för vidare kontroll, säger Carina Skagerlind vid Sockholmspolisen.

Polis på plats i Hässelby under torsdagsmorgonen.
Foto: Beatrice Lundborg

Den skadade är en man i 55-årsåldern och i huset fanns också hans sambo samt tre barn under tio års ålder.

De boende i radhuslängan evakuerades under natten. En kvinna som bor i området berättar att hon väcktes av den kraftiga smällen.

– Våra element rasade ner och vår yttervägg flyttade sig flera centimeter, säger kvinnan och måttar med händerna. Det är så hemskt när det kommer så nära. Man fattar inte, hur tänker de människor som ligger bakom det här?

”Vi trodde först att det var jordbävning”, säger en av grannarna i området som vaknade av explosionen.
Foto: Beatrice Lundborg

– Vi trodde först att det var jordbävning. Sen när vi sprang och tittade så förstod vi. När vi kom ner i köket stod alla köksluckor på vid gavel. Kylskåpet och frysens dörrar hade också slagits upp av tryckvågen.

En äldre man som bott i området sedan det byggdes på 70-talet säger att även han väcktes av smällen.

– Elementet i badrummet hade slitits ner från väggen, med skruvar och allt. Det är ett väldigt lugnt område. Något liknande har aldrig inträffat här under alla som jag har bott här, säger han.

Två krisstödjare fanns på plats under torsdagen för att svara på frågor.

– Folk är oroliga så klart. Det förstår man. Men vi finns här för att fånga upp reaktioner och som ett stöd, säger en av krisstödjarna.

Under natten pågick arbete bland annat med att utreda motivet till den misstänkta sprängningen men polisen säger att det är för tidigt att säga vad det kan vara.

– Vi har ju haft en våldsvåg som är välkänd sedan juldagen, så vi har både förstärkning och en stor resurs inne egentligen hela tiden för att hantera den här typen av brott. Vi vet ju att de här första timmarna är oerhört viktiga, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

På adressen bor en person som är anhörig till en rappare med kopplingar till nätverkskriminalitet och som dömts för bland annat grovt narkotikabrott. På sociala medier har han synts med symboler som kan kopplas till den så kallade Kurdiska räven, en 37-årig man som är tongivande i den pågående våldsvågen i Stockholm.

Kammaråklagare Alexandra Bittner säger att sex män har anhållits i ärendet. De misstänks för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord, alternativt medhjälp till brotten. Två av dem är misstänkta på sannolika skäl och fyra är skäligen misstänkta.

Hon bekräftar inte att dådet har koppling till organiserad brottslighet.

– Det jag kan säga är att vi har en omfattande utredning med ett stort antal poliser som jobbar med ärendet.

Senare under natten till torsdagen utbröt en brand i ett trapphus i ett flerfamiljhus i Skarpnäck i södra Stockholm.

En man i 40-årsåldern har gripits och är misstänkt för delaktighet i brottet som rubriceras som grov mordbrand alternativt mordbrand. Ingen person skadades i samband med branden i Skarpnäck.