Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kraftpesten-hotar-norrbotten-badbyxor-kan-sprida-smittan/

SVERIGE

Kräftpesten hotar Norrbotten: ”Badbyxor kan sprida smittan”

Förra året upptäcktes kräftpesten i Skellefteälven i Västerbotten. Nu agerar länsstyrelsen i Norrbotten för att pesten inte ska drabba länets vatten.
Foto: Erik Simander

Kräftpesten hotar Norrbotten – Sveriges enda län utan kräftpest. När isarna släppt befarar länsstyrelsen att fritidsfiskare och andra ska föra in smittan i länet via båtar och fiskeredskap.

Norrbotten är enda länet i Sverige som inte drabbats kräftpest, en sjukdom som sprids av signalkräftan som planterats in från Nordamerika. Den inhemska svenska flodkräftan dör av pestsjukdomen.

– Signalkräftan bär på pesten utan att själv bli sjuk. Det är oroväckande att smittan kryper närmare, säger Maja Wressel, handläggare på länsstyrelsens naturmiljöenhet.

Förra året drabbades Skellefteälven i grannlänet Västerbotten av kräftpest. Dessförinnan var det nordligaste utbrottet i Umeälven år 2011. Kräftpest har även påträffats i norra Finland.

Nu har länsstyrelsen i Norrbotten har fått 1,5 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten för att informera fiskare och andra om hur länets vatten ska skyddas.

Hur ska folk tänka för att skydda vattnen i Norrbotten?

– De som använt båtar eller redskap utanför Norrbotten ska vara observanta och säkerställa att inte smittan sprids, säger Maja Wressel.

Maja Wressel är handläggare på länsstyrelsens naturmiljöenhet i Norrbotten.
Foto: Kajsa Johansson/Privat

För att kräftpestsporer inte ska spridas rekommenderas att redskap och båtar torkas fullständigt, rengörs med t-röd, kokas eller djupfryses.

Hur ska jag tänka med badbyxorna om jag badat i Skellefteåälven och sedan vill bada i Norrbotten?

– Badbyxorna kan sprida smittan. De ska torkas helt, vilket dödar sporerna, innan de används i vatten med flodkräfta i Norrbotten, säger Maja Wressel.

Hur stor är risken att Norrbotten drabbas?

– Bestånden av flodkräfta har minskat med 98 procent i Sverige de senaste 100 åren och är i dag en akut hotad art. Det är oroväckande att kräftpesten kryper närmare länet, vi har aldrig haft ett utbrott här.

Maja Wressel framhåller också att den som paddlat sup, burit vadarbyxor, använt fiskeredskap eller sin båt utanför länet ska vara försiktig och ta del av länsstyrelsens rekommendationer.

– Det är även förbjudet att plantera ut signalkräftor, säger hon.

Fakta.Norrbottens bestånd av flodkräftor

Åbyälven, Sågbäcken, Lillpiteälven, Alterälven, Ålån, Luleälven, Råneälven, Töreälven, Kalixälven, Sangisälven, Keräsjoki och Torneälven.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Fakta.Så dödas kräftpesten

Fullständig torkning av kläder eller redskap: Bastu i 70 grader i flera timmar eller långvarig sol- eller lufttorkning.

Nedsänkning i tre delar t-röd och en del i vatten i minst 20 minuter.

Frysning i minus tio grader i minst 24 timmar.

Kokning under lock i minst fem minuter.

Båtar lufttorkas ordentligt eller duschas med desinfektionsmedel eller t-röd.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten