Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kraftpesten-sprider-sig-har-natt-skelleftealven/

SVERIGE

Kräftpesten sprider sig – har nått Skellefteälven

Peter Lindström (t h i bild) har sin stuga i Krångfors i Skellefteå kommun där han har fiskat kräfta de senaste 40 åren av sitt liv. Kräftpesten har slagit ut det rådande beståndet i älven och nu kan det dröja många år tills de kan fiska kräfta igen.
Foto: Erik Simander

SKELLEFTEÅ. Den fruktade kräftpesten har nu kommit till Skellefteälven, en av få platser i Sverige som tidigare varit fredad.

Nu dröjer det minst 10-15 år innan beståndet återhämtat sig såpass att det går att fiska kräftor där igen.

– Jag kommer inte att köpa kinesiska kräftor från frysdisken i alla fall, säger Peter Lundström i Krångfors där den årliga kräftfesten i byn ställts in.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.