Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 14:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/krav-pa-tydligare-riktlinjer-om-vaccinering-av-omsorgspersonal/

SVERIGE

Krav på tydligare riktlinjer om vaccinering av omsorgspersonal

I dag saknas lagstöd för att kräva att omsorgspersonal ska vara vaccinerad, men nu efterfrågas tydligare nationella riktlinjer.
I dag saknas lagstöd för att kräva att omsorgspersonal ska vara vaccinerad, men nu efterfrågas tydligare nationella riktlinjer. Foto: Magnus Hallgren

Delar av den personal som arbetar inom äldrevården i Sveriges största städer är fortfarande ovaccinerad mot covid-19. Nu efterfrågas tydligare nationella riktlinjer i frågan.

– Jag hade gärna sett att man hade fått någon vägledning och stöd i det, säger Gisela Öst, förvaltningsdirektör för vård och omsorg i Malmö stad.

Frågan om ovaccinerad vårdpersonal har legat högt på agendan under pandemin, inte minst vad gäller vård av äldre och svaga. Något lagstöd för vaccinationskrav inom omsorgen finns inte, men röster har höjts för att det behövs om än ofta med förbehåll om att frågan är etiskt svår.

I slutet av förra veckan meddelade region Stockholm att man börjat omplacera ovaccinerad vårdpersonal som jobbar med äldre och svaga, med hänvisning till patientsäkerheten.

Det finns ingen laglig rätt att föra register över medarbetares vaccinationsstatus, så regionens riktlinjer baseras på vad de anställda frivilligt uppger.

Inom äldrevården och hemtjänsten är det kommunerna som är ansvariga, och arbetsgivarna förhåller sig i sin tur till SKR:s riktlinjer för ovaccinerad personal.

Gisela Öst, förvaltningsdirektör för vård och omsorg i Malmö stad.
Gisela Öst, förvaltningsdirektör för vård och omsorg i Malmö stad. Foto: Johan Nyberg/Malmö stad

Gisela Öst, förvaltningsdirektör för hälsa‚ vård och omsorg i Malmö stad uppskattar att 80-85 procent av cirka 5 500 medarbetare i den direkta vården har vaccinerat sig.

– Vi har haft en väldigt positiv vaccinationsvilja och det är vi väldigt glada för. Sen kan ju de som tidigare inte valt att vaccinera sig ha gjort det i efterhand, så då är ju siffran ännu högre.

Men trots att vaccinationsviljan bedöms som stor är frågan om de ovaccinerade inom kåren högaktuell i Malmö, säger Gisela Öst. Hennes förhoppning är att man ska kunna hitta en lösning för hur man ska jobba vidare med frågan, till exempel hur man ska tänka kring nyrekryteringar.

– Jag hade gärna sett att det funnits några mer nationella rekommendationer eftersom det här påverkar alla kommuner och regioner, som sitter med samma utmaning. Jag hade gärna sett att man hade fått någon vägledning och stöd i det, säger hon.

Även i Göteborg är frågan högt prioriterad.

Enligt Babbs Edberg, direktör för Vård- och Omsorgsförvaltningen på Göteborgs Stad, har man på flera sätt försökt uppmana medarbetare att gå och vaccinera sig. Bedömningen är att ungefär 80 procent av de 5 000–6 000 medarbetare som jobbar brukarnära är vaccinerade mot covid-19.

Debatten om omplacering av vårdpersonal följer man noga, säger Babbs Edberg.

– Göteborgs stads hållning är att vi hittills stödjer oss på SKR:s rekommendationer och därmed inte omplacerar ovaccinerade medarbetare.

Ett tydligt nationellt stöd i svåra frågor är alltid önskvärt, säger hon.

– Jag tycker rekommendationerna som SKR har är tydliga i sig, men det är väl i så fall ett stöd som skulle landa i en bedömning att gå längre än vad de rekommendationerna uttrycker.

Samtidigt behöver man också ta hänsyn till vad ett eventuellt vaccinationskrav skulle betyda för bemanningen, anser Babbs Edberg, och i förlängningen för uppdraget att bedriva vård och omsorg fullt ut.

– Det är klart att om vi skulle ha många medarbetare på ett ställe som inte är vaccinerade och de ska jobba med annat kommer vi få ett bemanningsproblem. Och då är risken att det kommer vikarier som kanske inte är utbildade eller har kunskapen och erfarenheten med sig.

– Hur vi än vänder på det är frågan inte så lättlöslig, säger Babbs Edberg.

Äldreborgarråd i Stockholm Erik Slottner (KD).
Äldreborgarråd i Stockholm Erik Slottner (KD). Foto: Duygu Getiren/TT

Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) är mycket tydlig med att frågan om vaccinering inom äldreomsorgen behöver starkare nationella riktlinjer.

– Jag ser det som en stor nackdel att 290 kommuner och 21 regioner ska tolka lagen, där en del lagar också går emot varandra, och hitta egna system på det här sättet. Jag tycker inte det här är bra och det riskerar att leda till en stor rättsosäkerhet också. Jag hade gärna sett att det kommit tydligare nationella riktlinjer och till och med lagändringar om det behövs, säger han.

Nya direktiv har, som DN tidigare rapporterat, skickats ut till Stockholms stadsdelar om att hemtjänstpersonal som uppgett att de är ovaccinerade ska få nya arbetsuppgifter.

– Man styr om från vård- och omsorgsnära moment till mer servicebetonade moment om man jobbar inom hemtjänsten exempelvis, men det bygger på att man vet vilka som är vaccinerade eller inte. För det kan vi aldrig utkräva svar om, säger Erik Slottner.

Läs mer:

Undersköterska: ”Man ska inte arbeta i vården om man inte är vaccinerad

Vårdföretag kan kräva vaccinerad personal

Ämnen i artikeln

Vaccination
Göteborg
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt