Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kreml-om-sapos-tillslag-antirysk-hysteri/

SVERIGE

Kreml om Säpos tillslag: ”Antirysk hysteri”

Polisen på plats utanför det hus där det par som misstänks för grov underrättelseverksamhet mot Sverige och främmande makt.
Foto: Magnus Hallgren

”Antirysk hysteri”. Så låter det när ryska utrikesdepartementet nu kommenterar gripandet av två personer misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet i Stockholmsområdet.

TT Text

Personerna som bor på adressen vid platsen för tillslaget är födda i Ryssland och enligt uppgift i flera medier är det ett ryskt par i 60-årsåldern som anhållits.

– Ryssland har inte fått någon officiell information om detta från svenska myndigheter, säger Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, vid en pressträff under torsdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Enligt vårt synsätt är rapporteringen om detta i svenska medier en del av en bredare antirysk hysteri i västvärlden. Den russofobiska kampanjen har utvecklats till en verklig spionmani i vissa länder, säger hon.

Det var tidigt under tisdag morgon som polisen slog till vid ett välbärgat villaområde i Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen, där flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep två personer.

De anhölls senare för grov olovlig underrättelseverksamhet respektive medhjälp till detsamma. Båda nekar till brott. Senast under fredagen måste de begäras häktade eller släppas på fri fot.

Läs mer: Granne till paret: ”Såg hur en person firades ner från helikopter”

Ämnen i artikeln

Säpo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt