Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kris-for-en-lyxindustri-eller-borjan-pa-en-ny-pandemi/

3 min 59 sek. På minkfarmarna i Finland har det hittills inte varit stora problem med smitta på minkfarmarna.
SVERIGE

Kris för en lyxindustri – eller början på en ny pandemi?

Pandemin har påmint oss om riskerna som vår djurhållning innebär – och svenska myndigheter står nu inför beslutet om landets minkfarmare ska få para sina djur i vår eller inte.

Följ med på pälsens väg, från svenska gårdar via minkmäklare i Finland, italienska modehus och amerikanska rapartister till ett minkmecka i Kina.

Vad kan minkarna lära oss om nästa pandemi?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 I lagerhallarna på det stora auktionshuset pågår arbetet som i en traditionell industri. Minkarna sorteras och packas, alla kontrolleras manuellt och läggs på det löpande bandet.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 15 Pälsmäklaren Alex Tarantola är italienare från början. Yrket har tagit honom till Helsingfors, där han kontrollerar pälsar åt sina kunder inför decemberauktionen.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 15 Pälsbranschen får mycket kritik, säger Alex Tarantola. Själv blir han upprörd när fuskpäls från fossila material beskrivs som mer miljövänligt än naturmaterialet päls, som håller för att ärva och använda i generationer.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 15 Miljontals skinn från olika typer av djur passerar de stora lagerlokalerna i Finland.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 5 av 15 Magnus Ljung har en uppstoppad mink på sitt kontor. Den har en story. När hans son var fem, sex år hade han en hamster. En mink från familjens farm tog sig in i buren och dödade husdjuret. ”Då tog jag livet av minken. Och så sade jag att vi måste nog stoppa upp den för eftervärlden”, berättar Magnus Ljung.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 6 av 15 Alex Tarantola kontrollerar alla pälsar med van hand och sätter ett pris på varje bunt. Hans kunder är företag i bland annat Italien, Kina och Frankrike, som behandlar pälsarna och säljer dem vidare till modemärkena.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 7 av 15 Som en extra säkerhetsåtgärd för att garantera att inget virus kan följa med förvaras de skinn som nu tagits från svenska minkar i några veckor i en lagerlokal i Sverige innan de fortsätter till Finland. Än så länge har inga av årets minkskinn kommit hit.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 8 av 15 Minkarna importeras från Danmark till Kina – och sys upp i en enkel fabrik inne på en smutsig bakgård.
Foto: Marianne Björklund
Bild 9 av 15 Det finns de som har jobbat i över 40 år på Saga Furs. Många är också säsongsarbetare. Flest skinn tar de emot i januari och februari.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 10 av 15 Lee och Joe har åkt 20 mil för att titta på pälsar.
Foto: Marianne Björklund
Bild 11 av 15 Wang Shunchao är orolig. Inköpspriserna på mink har stigit kraftigt sedan danska minkgate.
Foto: Marianne Björklund
Bild 12 av 15 Liu Qian häftar pälsen efter mönster. I år har företaget skippat ny design och syr upp förra årets mest populära modeller.
Foto: Marianne Björklund
Bild 13 av 15 Bi Xinkuan syr i knappar i en päls. Det tar i snitt en vecka att sy klart en minkpäls.
Foto: Marianne Björklund
Bild 14 av 15 En del skinn förvaras i kylrum för att hålla längre.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 15 av 15 Att bära päls är kontroversiellt i många länder, men än så länge lever pälsen kvar även i det västerländska modet.
Foto: Lisa Mattisson