Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kris-pa-barnakuten-i-malmo-kan-inte-uppratthalla-lagen/

SVERIGE

Kris på barnakuten i Malmö: ”Kan inte upprätthålla lagen”

Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Barn vårdas i korridoren. Infekterade patienter blandas med icke-infekterade. Stressad personal som får magkatarr och sömnsvårigheter.

Det höga flödet av patienter på barnakuten i Malmö och en skriande brist på sjuksköterskor får två fackförbund att slå larm. ”I dagsläget kan vi inte upprätthålla lagen”, skriver Vårdförbundet.

Trycket på barnakuten i Malmö är extremt högt efter att smittan av RS-virus bland små barn spridits under hösten. Samtidigt har antalet barn som söker vård för andra sjukdomar ökat.

Nu larmar fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal om en ohållbar situation för de anställda. En situation som också riskerar att gå ut över patienterna, enligt de anmälningar till Arbetsmiljöverket som skyddsombuden lämnat in.

Ett stort inflöde av patienter i kombination med för lite personal och för små lokaler gör situationen för personalen akut, menar Agneta Persson, huvudskyddsombud för Kommunal som organiserar undersköterskor. På tisdagsförmiddagen samlades 18 anställda på barnakuten och vuxenakuten för att diskutera det pressade läget.

– Medarbetarna känner sig stressade och otillräckliga. Det blir långa väntetider och det är inte bara patienterna man tar hand om, utan även föräldrar och ibland hela familjer. Får man sitta på akuten i 8-10 timmar så blir irritationen hög, säger hon.

En tredjedel av sjuksköterskorna på barnakuten saknas, enligt Agneta Persson. Bristen på barnspecialistutbildade sjuksköterskor är extra stor.

– Det finns en annan arbetsmarknad för dem med bättre villkor och arbetstider inom barnhälsovården, skolhälsovården och den privata sidan, säger hon.

De sjuksköterskor som är i tjänst pressas så hårt att de riskerar att bli sjuka av stress, anser Vårdförbundets skyddsombud. Anställda har redan drabbats av stressrelaterade symtom som sömnstörningar, huvudvärk och magkatarr.

Flera allvarliga problem lyfts fram i Vårdförbundets anmälan till Arbetsmiljöverket. Bland annat riskerar barn med ortopediska skador att få vistas längre tid än nödvändigt på akuten, för att personalen inte hinner med eller inte har rätt kompetens.

”Barnkonventionen är numera lag i Sverige. I dagsläget kan vi inte upprätthålla lagen, detta i sin tur medför och skapat stor etisk stress hos sjuksköterskorna”, skriver skyddsombuden i sin anmälan.

Agneta Persson från Kommunal är noga med att poängtera att man inte behöver vara rädd för att söka vård för sitt barn.

– Man får den vård och det omhändertagande som man behöver. Det vill jag starkt understryka - man behöver som förälder inte vara rädd för att ens barn inte ska få rätt omhändertagande.

Även verksamhetschefen på barnmedicin, Helena Elding Larsson, oroas av det ansträngda läget.

– Samtidigt vill jag betona att de barn som är svårt sjuka får hjälp och kommer att få hjälp ändå, säger hon.

Att patienttrycket är så högt att infekterade och icke-infekterade barn inte kan hållas åtskilda är ett problem, medger hon.

– Vi har för trånga lokaler för de flödena vi har. När rummen är slut är rummen slut. Då har vi ingenstans att sätta dem.

Varför saknas så många sjuksköterskor?

– Det har varit svårt att rekrytera det senaste året. Men det är en besvärlig situation att vi saknar så många, det gör det ännu tuffare för personalen.

Samtidigt har flera saker gjorts för att förbättra situationen, påpekar Helena Elding Larsson. Bland annat har man tagit in servicevärdar som städar, personal från bemanningsföretag och ökat bemanningen av läkare.

– Det vi gjort är att försöka öka kringpersonal för att underlätta för sjuksköterskorna och att bemanna upp för att man inte ska känna sig ensam. Personalen gör ett fantastiskt jobb.

Läs fler nyheter från Skåne.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt