Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kristersson-om-valdsvagen-extremt-valdskapital/

SVENSK POLITIK

Justitieministern på mordplatsen: Ett exceptionellt dygn

Gunnar Strömmer (M), Huvudsta centrum, Solna.
Foto: Maja Suslin/TT

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) var på lördagen på plats i Solna där en man sköts ihjäl på fredagskvällen.

– Det råder ingen tvekan om att det senaste dygnet sticker ut på ett väldigt problematiskt sätt, säger han.

Hela parkeringen vid Huvudsta centrum är fortfarande avspärrad när justitieministern kommer till området där en man på fredagskvällen hittades livlös och senare förklarades avliden.

En kvinna som bor precis i närheten pratar med en polisman vid avspärrningarna.

– Jag är så ledsen, det känns som att det inte finns någon säker plats i Sverige längre, säger hon.

Gunnar Strömmer anländer vid lunchtid, efter en kväll och natt där det skett inte mindre än fem grova brott i huvudstadsregionen. Ett mord, två skjutningar mot bostäder, ett sprängdåd mot ett bostadshus och en biljakt som slutade med gripanden för vapeninnehav.

– Det här är ett exceptionellt dygn som dessvärre sker mot bakgrund av ett par exceptionella veckor som i sin tur sker i ljuset av ett exceptionellt år, säger han till DN.

Strömmer har under lördagsmorgonen träffat polisledningen, både nationellt och regionalt, och uttrycker stor tilltro till deras förmåga att hantera situationen.

– Det krävs stor polisiär närvaro på gator och torg, det krävs mobilisering av kvalificerad utredningsresurs, och kvalificerad forensisk resurs. Mobilisering i alla delar av den polisiära verksamheten. Min bild är att det sker nu för att bryta utvecklingen som skett det senaste dygnet, de senaste veckorna, säger han.

Gunnar Strömmer
Foto: Maja Suslin/TT

Även på lång sikt finns det en rad förändringar som måste ske för att stoppa våldet, tillägger ministern.

– Vi måste säkerställa att polisen växer i Stockholm, vilket den faktiskt inte har gjort under de här åren som ligger bekom oss. Vi måste säkerställa att polisen får andra verktyg för att förhindra att sådan här brottslighet sker i ett första läge, säger han, och tar som exempel möjligheten att använda hemliga tvångsmedel, som avlyssning, mot gäng innan brotten begås:

– Det finns det i dag möjlighet att göra mot terrorister och spioner men inte mot annan brottslighet, det kommer vi att ändra på.

Polisfacket i Stockholm har larmat om att polisen går på knäna, och att det saknas utredare.

– Man kan bekräfta den bilden att polisen går på knäna, det vittnar alla om. Men det finns också en stor hängivenhet och lojalitet till uppgiften i ett sådant här akut och kritiskt läge, säger Strömmer.

Ska allmänheten vara extra försiktig i en sådan här exceptionell situation?

– Å ena sidan måste livet rulla på. Man måste gå till jobbet och ta sina barn till skolan. Den här brottsligheten ska inte undergräva det fria öppna samhället. Samtidigt är det en realitet att när det sker en skjutning som i det här fallet sker den med vad det verkar total likgiltighet avseende riskerna för en oskyldig allmänhet, säger justitieministern.

– Vi som samhälle måste ta till oss att det är det som gör den här brottsligheten systemhotande.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) har kommenterat det senaste dygnets händelser i Stockholmsregionen:

”Ännu ett fruktansvärt våldsamt och blodigt dygn i Stockholm. Gängkriminaliteten eskalerar. Detta är människor med ett extremt våldskapital som i jakt på hämnd eller status hotar andra människors trygghet och frihet”, säger han, enligt TT.

Läs mer:

Bombskyddets chef: Oftast används en hemmagjord konstruktion

Helgens våldsdåd: Man ihjälskjuten, bostäder beskjutna, biljakt och sprängdåd