Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kritik-mot-rankning-dar-karolinska-listas-som-ett-av-varldens-basta-sjukhus/

SVERIGE

Kritik mot rankning där Karolinska listas som ett av världens bästa sjukhus

Sjukhusdirektören Björn Zoëga höjde sin månadslön med 12 procent 2021, till 270 600 kronor, bland annat med motiveringen att Karolinska är ett av världens bästa sjukhus, enligt amerikanska tidskriften Newsweek. Han säger att han inte ha haft kontakt med några av personerna i juryn, som alla har koppling till BCG eller Ichom.
Foto: Alexander Mahmoud

Karolinska universitetssjukhuset rankas som åtta i världen i en amerikansk jämförelse. I kommittén för rankningen finns representanter med intressen i den kritiserade styrmodellen värdebaserad vård. Organisationsforskare riktar skarp kritik mot rankningen.

– Rankingen saknar vetenskaplig tyngd och bygger på en underlig metod, säger Johan Alvehus, docent i tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.