Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kritiserade-ministern-om-karnavfallet-vill-undvika-risk-for-energikris/

SVERIGE

Kritiserade ministern om kärnavfallet: Vill undvika risk för energikris

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen vill påskynda processen för att utöka mellanlagret för kärnavfall – efter larm om att det kan bli fullt. Förslaget innebär att beslutet om slutförvaring ska behandlas separat.

Det har väckt kritik från berörda kommuner. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger dock att det är nödvändigt.

– Det är för att undvika risken för en energikris i Sverige.

Efter årtionden av utredningar såg frågan om slutförvaring av kärnavfallet ut att klaras upp – efter larm om stopp i elproduktionen i våras. I stället har regeringen kommit med ett förslag som syftar till att lösa problemen kortsiktigt, medan en långsiktig lösning dröjer.

Det har väckt reaktioner från nyckelkommunerna Oskarshamn, där förbrukat kärnbränsle förvaras i ett mellanlager, och Östhammar, där slutförvaret är planerat att byggas. Kommunerna har fått kalla till extra sammanträden i fullmäktige för att ta ställning till regeringens förslag – som de menar ruckar på planeringsprocessen. Dessutom hävdar de att Miljöpartiet förhalar beslutet.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger att regeringen skickat ut en förfrågan till Svensk kärnbränslehantering (SKB) och berörda kommuner om att separera ansökan i två delar, ett om mellanlagret och ett om slutförvaret och inkapslingen, då det är ”nödvändigt av tidsskäl”.

– Vi är väldigt oroade över att mellanlagret kommer bli fullt om vi inte kan gå fram med en separat tillståndsprövning. Det är för att undvika risken för en energikris i Sverige. Det har varit prioriterat för oss nu.

Gällande slutförvaret säger ministern att mark- och miljödomstolen efterfrågat svar på ett antal frågor för att ansökan ska kunna godkännas.

– De har vi ägnat oss åt att besvara sedan dess. Det handlar om vem som har ansvar för slutförvaret när det är tillslutet, om kopparkapselns integritet och hur hållbar den är. Det är prövningar som har pågått och som vi fortfarande analyserar.

Därtill har internationella diskussioner pågått under våren. Han anser att kommunernas kritik, att det skulle vara ett politiskt spel och ett förhalande av beslutet, ”över huvud taget” inte stämmer.

– Vi håller inte på med något politiskt spel, utan vi har haft att hantera en miljöprövning som är den största Sverige någonsin sett. Det är ett enormt stort ärende, och en enormt allvarlig fråga, säger han och fortsätter senare:

– Vi har använt oss av kärnkraftselen och har ett ansvar att hitta en lösning. Men vi måste också säkerställa att den lösningen är säker, inte bara nu utan 100 000 år framåt.

Kommunerna har även riktat kritik mot att förslaget skickats på remiss med svarskrav under semesterperioden, och att det inte föregåtts av dialog med dem – en bild Bolund inte säger sig känna igen.

– Vi har haft kontinuerlig dialog med berörda parter. Sedan, eftersom vi nu fått tydliga varningar om att mellanlagret riskerar att bli fullt, har vi behövt agera på det. Ingen regering som tar sitt ansvar skulle sätta Sverige i en situation där mellanlagret blir fullt, kärnkraften inte kan leverera sitt avfall och då inte längre kan producera el.

Han framhåller att man agerar ”med full fart” och får svar från SKB och kommunerna den 31 juli. Därefter ska regeringen avgöra om den ska fatta beslut om mellanlagringen separat, uppger Per Bolund och betonar att arbetet med att pröva slutförvaret och inkapslingsanläggningen sedan fortsätter.

Läs mer:

Upprört efter regeringens drag om slutförvaret

Regeringen i konflikt med kommuner om kärnavfall

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt