Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 23:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kulor-fran-senaste-slaget-i-sverige-hittade/

Sverige

Kulor från senaste slaget i Sverige hittade

Ett skådespel 2009 i Sävar utanför Umeå på 200-årsdagen av slaget vid platsen. Arkivbild.
Ett skådespel 2009 i Sävar utanför Umeå på 200-årsdagen av slaget vid platsen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det senaste fältslaget på svensk mark stod i augusti 1809 vid Sävar och Ratan utanför Umeå. Nu har arkeologer hittat fem blykulor från slaget i Sävar vid undersökningar inför breddningen av en väg och bygget av Norrbotniabanan, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

TT Text

Slaget, den 19–20 augusti 1809, stod mellan svenska och ryska trupper. De runda kulorna är oavfyrade och hittades på ett par centimeters djup där den svenska huvudlinjen stod i slagen, varför arkeologerna tror att en svensk soldat tappat dem.

Arkeologernas arbete gick ut på att undersöka om någon massgrav fanns vid platsen, men någon sådan har inte hittats.

De fem kulorna ska föras till Historiska museet i Stockholm. Det ska sedan avgöras om kulorna till slut ska hamna där eller på Västerbottens museum i Umeå.

Sverige förlorade kriget och Ryssland tog därmed över Finland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt