Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/kvinna-begard-haktad-efter-misshandel-av-trearing/

SVERIGE

Kvinna häktas misstänkt för barnmisshandel – filmklipp spreds

Blekinge tingsrätt.
Foto: Magnus Lejhall/TT

En kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkt för att ha misshandlat sin dotter. Filmklipp som visar misshandeln av treåringen har spridits på sociala medier och utgör nu bevis i utredningen.

Även själva spridningen av filmerna och hot mot de misstänkta utreds av polisen.

Klippen där barnet misshandlas spreds tidigare i veckan och socialtjänsten i kommunen i Blekinge fick därefter in hundratals anmälningar.

Två kvinnor anhölls och den ena kvinnan, barnets mamma, häktades vid lunchtid på torsdagen. Hon är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel i ett fall och misshandel i elva fall, meddelar Blekinge tingsrätt.

– Anledningen till att ett fall bedöms som grovt i nuläget är att det rör sig om stampar mot huvudet på en liten flicka, säger åklagaren Anna Johansson Toresten efter häktningsförhandlingen.

Samtliga misshandelsfall som utreds har skett inom loppet av ett par dagar, till och med i måndags.

– Det rör sig om slag bland annat, både med öppen och knuten näve. Mer än så vill jag inte gå in på det med hänvisning till förundersökningssekretessen, säger Anna Johansson Toresten.

Har flickan fått skador?

– Det jag kan säga angående flickan är att hon är omhändertagen.

Den treåriga flickan mår efter omständigheterna bra, har socialchefen i kommunen tidigare sagt till DN. Kommunen har bett invånare att inte skicka in fler anmälningar kopplade till filmklippen.

Åklagaren Anna Johansson Toresten i Blekinge tingsrätt i samband med häktningsförhandlingen.
Foto: Magnus Lejhall/TT

Den andra kvinnan har släppts, men är fortfarande misstänkt på sannolika skäl för misshandel i ett fall.

– Hon är försatt på fri fot och det är för att hon inte bedöms kunna påverka utredningen, säger åklagaren.

– Nu fortsätter utredningen. Vi kommer att analysera innehåll i telefoner och höra fler vittnen.

Flickans mamma bestred häktningen i rätten, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Hon erkänner misshandel av normalgraden, men inte grov misshandel, har hennes advokat sagt tidigare, enligt SVT. Hon är inte tidigare straffad för något brott, visar dokument från tingsrätten.

Åklagaren vill inte säga om samtliga misstänkta misshandelsfall finns på film. Polisen har i veckan gått ut och vädjat till folk att sluta sprida klippen, och hänvisat till att även detta är brottsligt.

– Filmerna utgör en del av bevisningen som jag har, sedan ligger själva spridningen inte på mitt bord, säger Anna Johansson Toresten.

Polisen utreder både olaga integritetsintrång med anledning av filmerna och olaga hot mot de två misstänkta, enligt presstalespersonen Thomas Johansson. Utredningarna är dock i ett tidigt skede.

– Sprider man den här sortens filmer måste man fundera på i vilket syfte. Det här är ju ett integritetsintrång mot barnet. Vill man bidra till det? Det finns en lagstiftning, med fängelse upp till två år i straffskalan, säger han.

Läs mer: Två kvinnor anhållna efter grov misshandel av treåring